Vatandaşların bilgi sahibi olmak istedikleri konular arasında sigorta, emeklilik ve SGK dahiline giren birçok konu yer almakta olup SGK tarafından bu sorulara hazırlanan bir kitapçık ile cevap verildi Buna göre vatandaşların en çok merak ettikleri sorular ve cevapları şu şekilde.

Hak sahibi eşe bağlanan ölüm aylığı ne zaman kesilir?

Bağlanmış bulunan ölüm aylığı eşin evlenmesi halinde evlenme tarihini takip eden ödeme dönemi itibari ile kesilir.

Hak sahibi erkek çocuklara bağlanan aylıklar ne zaman kesilir?

Öğrenimine devam etmediği taktirde 18 yaşını doldurduğunda, yükseköğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurunca, orta öğrenim görmesi durumunda 20 yaşını doldurunca, yükseköğrenimde ise 25 yaşına gelmeden üniversite ile ilişiği kesildiğinde, kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanırsa ve çalışması durumunda kesilmektedir.

Ölüm aylığını almanın şartları nelerdir?

İlgili aylıktan eşi yararlanması için TMK uygun olarak evlilik ilişkisinin bulunması, çocuklar için erkek, kız ve malul çocukların 5510 sayılı kanun gereği çalışmaması ve kendi sigortasına bağlı aylık almaması, erkek çocuklara öğrenci değilse 18, ortaöğretimde ise 20, yükseköğretimde ise 25 yaşına kadar, kız çocuklara yaşları ne olursa olsun evli olmaması ve evli olduktan sonra boşanması veya dul kalması durumunda ödenmektedir.

Bağlanacak aylığın oranı nedir?

Eşe bağlanacak aylık %50 olup çocuğu bulunmaması durumunda ya da kendi sigortası olmaması durumunda yüzde 75 olarak, çocuklara ise her çocuk için yüzde 25’tir.

Ölüm Toptan Ödemesi Nedir?

Ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanması için aranan 900 ve 1800 prim ödeme gün sayısı şartlarının yerine getirilmemesi nedeniyle aylık bağlanamaması durumunda kanunda belirtilen aile fertlerine hisseler oranında paylaştırılmasıdır.

Editör: TE Bilisim