SGK tarafından erken emekli olma fırsatı için belirlenen prim günü 1800'dür. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 1800 gün prim ile emekli olmak için çalışan kişilerin yaşamsal ve bedensel fonksiyonlarını etkileyecek düzeyde rahatsızlıklar geçirmesi gerekmektedir. Malulen emeklilik ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında görev yapan 4A, 4B ve 4C sigortalılarının erken yaşta sigortalı elde etmelerini sağlayan sistemdir. Bu sistem sayesinde, çalıştığı zamanda kendi işinde ya da farklı bir işte yaşamsal ve bedensel fonksiyonlarını kaybeden kişi yaşına bakılmasızın malulen emekliilk hakkı elde edilmesi istenmektedir. 

SGK Tarafından Belirlenen Malulen Emeklilik Şartları 

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen emeklilik şartları; " 4A, 4B ve 4C sigorta koluna bağlı bulunan çalışanların malulen emekli olabilmeleri için en az 10 yıl çalışmış olması, yapılan bu 10 yıllık çalışma süresinde kişinin en az 1800 günlük prim ödemesine sahip olması, sağlık kurulu tarafından hazırlanan raporda iş gücü kaybının en az %60 olması zorunlu tutulmaktadır. Malulen emekli olmasına sebep olan durumun başlangıcıyla birlikte işten ayrılması gerekmektedir. 4B sigortasına sahip olan kişilerin, ticaret faaliyetlerine devam etmemesi gerekmektedir. SGK prim borcu bulunmaması gerekir.

SGK Tarafından İstenilen Belgeler

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından istenilen malulen emeklilik başvuru belgeleri ise şunlardır; " bedensel kayıp yaşamaya başladıkları andan itibaren 10 gün içinde işten ayrılış belgelerini hazırlamaları gerekmektedir. Tahsis talep ya da beyan taahhütnamesi hazırlanmalıdır. Kamu görevlisi olan kişilerin, maluen emekliye sevk edildiğini gösteren belge hazırlanmalıdır. Sağlık kuru tarafından onaylı malulük belgesi hazırlanmalıdır. 

Emeklilik Başvurusunu Yapma ve Dikkat Edilmesi Gereken İşlemler

Malulen emekli olacak olan kişinin sağlık kurulu tarafından onaylanmış olan raporunu aldıktan sonra SGK'na götürmesi gerekir. Sağlık raporundaki malullük oranı %60 ve üzerindeyse, malulen emeklilik başvurusu kabul edilecektir. Başvuruda bulunmak isteyen adayların Sosyal Güvenlik Kurumu resmi sitesinde bulunan evrak arama bağlantısından da evraklara erşiebilmektedir.