Türkiye bilindiği üzere uzun süredir seçim kanunu değişecek mi tartışmaları üzerinde durmaya devam ederken sabah saatleri itibari ile ajanslara yeni bir içerik daha düştü ve seçim kanununda değişikliklerin yapılacağı gündeme geldi. Buna göre sistemde köklü bir değişiklik yapılması ön görülmekte olup özellikle ittifak gruplarının olması, milletvekillerinin parti değiştirmesi, seçim barajı, muhtarlık seçimi gibi önemli başlıklarda değişim bekleniyor.

Baraj Sistemi Değişebilir

Seçimlerde yapılan yüzde 10'luk barajda her hangi bir değişiklik beklenmiyor ancak ittifak yapacak partilere baraj sistemi gelebilir. Buna göre ittifak yapacak olan partilerin yüzde 5 ya da yüzde 7 oranında oy alabilmesi talep edilebilir. Bu durum eğer onaylanırsa örneğin yüzde 1'den 5'de kadar oy alan partilerin yaptığı ittifaklar sayılmayabilir. Partinin ittifak yapması için ve ittifak yaptığında oylarının ittifaka geçebilmesi için en az belirlenecek olan barajın üzerine çıkması gerekmektedir.

Vekillerin Parti Değiştirmesi Durumu

Milletvekillerinin parti değişikliği yapması hususu uzun süredir TBMM gündemine gelmektedir. Bilindiği üzere dışarıda örgütlenemeyen, aday sayısı toplayamayan ama parti kurmak ya da Cumhurbaşkanı adayı göstermek isteyenler TBMM içerisinde milletvekillerini yeni açtıkları partilere kaydırarak seçimlere katılabilmektedir.

Bu durumun önüne geçilmesi, vekillerin parti değişikliğini yaptıktan sonra belirtilen asgari süreyi doldurduktan sonra partilerin seçime katılabilmeleri ve yine grup kurma sayısı olan 20 milletvekilini de 30'a çıkarılması hedeflenmektedir.

Yine muhtarlık seçimlerinin de diğer siyasi parti seçimleri ya da Cumhurbaşkanlığı seçiminden farklı bir tarihte yapılması normal seçimlerden 1 sene sonra ya da 1 sene önce yapılması ön görülüyor. Henüz ilgili görüşmelerde kesinlik yok ama konular TBMM gündemine gelecek ve burada görüşmeler yapılacaktır.