Yerel seçimlerin ardından belki de en çok merak edilen konu, seçilen belediye başkanları ve muhtarların ne kadar maaş alacakları, ne zaman göreve başlayacakları konusudur. Bu konu üzerinden çok sayıda soru işareti sosyal medya platformlarında yer almakta, vatandaşlar kazanan adayların göreve başlama zamanlarını ve alacakları maaşalrı merak etmektedirler. Bu noktada merak edilen sorulara yanıt vermeye çalışacağız. İşte merak edenler için o maaş miktarları...

Nüfusu 2 milyonun üzerinde olan büyükşehirlerde belediye başkanlarına Nisan ayının primleri ve vergileri düşüldükten sonra kabaca 24 bin TL maaş verileceği ifade edilebilmektedir. Yeni seçilen muhtarlar ise 1911, Temmuz ayından sonra da 2007 TL maaş alaaklardır. İlgili kanun kapsamında belediye başkanlarının maaşları belirleniyor. Burada da temel faktör, belediye başkanlığı yapılan ilin nüfusu. Dolayısıyla nüfusu 2 milyonun üzerinde olan İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana, Konya, Şanlıurfa, Gaziantep gibi büyükşehirlerde seçimi kazanan büyükşehir belediye başkanlarının maaşı 230.000 gösterge ile şekilleniyor.

HaberTürk' ten Ahmet Kıvaç tarafından yapılan habere göre, Nüfusu 2 milyonun üzerinde olan büyükşehir belediye başkanları Nisan ayı itibariyle yüzde 20 oranında gelir vergisi ödeyecekler. Bu vergiler ve primler düşüldüğünde ortaya 24 bin lira civarı bir maaş çıkmaktadır. Evli olması, eşinin çalışmaması veya çocuk sayısına bağlı olmak şartlarıyla yeniden şdeğişiklik gösterebiliyor.

MUHTAR MAAŞLARI

Köy ve mahalle muhtarları da 14750 göstergeyle maaşlarını alıyorlar. Memur kat sayısı ile çarpımı üzerinden hesaplanmış bir tutarla, sadece damga vergisi kesilen muhtar maaşları; Haziran ayına kadar 1910 lira, Temmuz ayından itibaren de 2007 lira olarak ödenecek.

GÖREVE NE ZAMAN BAŞLANACAK?

Seçim sonuçlarına yönelik itiraz işlemleri yürütülüyor. Birkaç gün içerisinde bu itiraz işlemleri sonuçlanacak ve mazbatalar verilecek. Bu süreçten sonra da seçilenler göreve başlayacaklar.