Aydın'ın Söke ilçesinde düzenlenen güvenlik operasyonda, yakalanan iki canlı bombadan birinin Sabancı suikasti faili İsmail Akkol olduğu belirlendi.

 

Aydın otogarında düzenlenen operasyonda iki canlı bomba yakalandı. Aydın Emniyet Müdürü canlı bombalardan birinin Sabancı suikastinin faili İsmail Akkol olduğunu açıkladı. 
Aydın otogarında biri kadın iki terörist yakalandı. Aydın Emniyet Müdürü Söke'de silah ve patlayıcılarla gözaltına alınan iki kişiden birinin, 9 Ocak 1996 tarihindeki Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün, sekreter Nilgün Hasefe ile birlikte öldürülen Sabancı Holding Yönetim kurulu Üyesi Özdemir Sabancı suikastinin zanlısı DHKP-C'li İsmail Akkol olduğunu açıkladı.

 

Üzerlerinde el bombası ve Kalaşnikof otomatik tüfek ele geçirilen iki zanlı, sorgulanmak üzere Söke İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Vakayla ilgili olarak, Aydın İl Emniyet Müdürlüğü'nden takviye ekip gönderildi.

Aydın Emniyet Müdürü, Söke'de silah ve patlayıcılarla gözaltına alınan 2 kişiden birinin, 9 Ocak 1996 tarihindeki Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün, sekreter Nilgün Hasefe ile birlikte öldürülen Sabancı Holding Yönetim kurulu Üyesi Özdemir Sabancı suikastinin zanlısı DHKP-C'li İsmail Akkol olduğunu açıkladı.
Diğer zanlının da Fadik Adıyaman olduğu sanılırken, ikisinin de üzerinden sahte kimlik çıktığı; kimlik tespit çalışmalarının sürdüğü bildirildi. 


SABANCI SUİKASTININ NASIL OLDU?
Sabancı Holding Yönetim kurulu Üyesi Özdemir Sabancı 9 Ocak 1996'da DHKP/C militanları Fehriye Erdal, İsmail Akkol ve Mustafa Duyar tarafından Sabancı Merkezi'nde uğradığı silahlı saldırıda Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'yle birlikte öldürülmüştü.
Sabancı Center binasında çalışan ve diğer iki militanın binaya girmesini sağlayan Fehriye Erdal, 3 Kasım 1996'da meydana gelen Susurluk kazasında ölen polis müdürü Hüseyin Kocadağ'ın aracılığı ile işe alındığı ortaya çıkmıştı. Suikastın ardından Türkiye'yi terk eden Fehriye Erdal Belçika'da ortaya çıkmış, ancak Türkiye'nin taleplerine rağmen iade edilmemişti. Belçika makamlarının, cinayette kullanılan silahların "otomatik" olmamasına dayanarak saldırıyı "terör eylemi" saymaması tartışmalara neden olmuştu.


Mustafa Duyar ise, 15 Şubat 1999 tarihinde Afyon E Tipi Kapalı Cezaevi'nde çıkan bir isyanda tabancayla vurularak öldürülmüştü. Duyar'ın ismi daha sonra Ergenekon ve Oda TV davalarında da geçmişti.
Atina’da, geçen yıl şubat ayında hücre evine yapılan baskında Özdemir Sabancı suikastı zanlısı İsmail Akkol ile DHKP-C askeri kanat sorumlusu olduğu ileri sürülen Hüseyin Fevzi Tekin, Mehmet Ali Yılmaz ve Bilgehan Karpat çok sayıda silah ve cephane ile birlikte yakalanmıştı.
Türkiye’nin İsmail Akkol’un iadesi için yaptığı başvuru kabul edilmezken, gözaltına alınan 4 kişinin geçtiğimiz günlerde Atina’da davaları görüldü. Sabancı katil zanlısı İsmail Akkol'a 8 yıl hapis verildi. Ancak, mahkeme daha sonra Akkol’un şartlı tahliyelerine karar verdi.

Editör: TE Bilisim