Türkiye 11 Mart tarihinden beri corona salgını ile mücadele etmeye devam ederken bakanlıklar bir çok önlem almakta ve vatandaşlarda kendilerini korumaya özen göstermektedir. Buna göre pek çok vatandaş market alışverişlerine devam ederken marketlerden yapılan alışveriş sonrasında eve getirilen poşetlerden, damacanalardan, şişelerden, kutulardan ya da camlardan corona virüsünün bulaşıp bulaşamayacağını merak etmektedir. Peki bu sorunun yanıtı nedir?

Market Materyallerinden Virüs Bulaşır Mı?

Corona virüsü yani Covid-19 hasta kişilerin hapşurması, öksürmesi ya da konuşması (ufak ihtimal) sırasında çıkan su baloncukları aracılığı ile bulaşır. Eğer markette alışveriş yaparken sizden önce alacağınız poşete, kutuya damacanaya, şişeye vb. gibi materyale hasta bir kişi hapşurmuş, öksürmüşse ve ağzından su baloncuklarıyla corona yüzeye yapıştıysa sizede, evdekilere de virüs bulaşabilir.

Nasıl Korunmak Gerekiyor?

Marketten almış olduğunuz materyallerin dış yüzeyini eve geldiğinizde temizlemenizde fayda bulunmak ile birlikte corona virüsü genel olarak kutu, plastik gibi yüzeylerde 24 saat civarında yaşayabilmektedir. Eğer aldığınız materyalleri kullanmadığınız bir odada 24 saatten az olmamak ile birlikte bekletirseniz virüs ölecektir. (ABD süreyi 24 saat - 72 saatten, 17 güne çıkardı, fakat henüz kanıtları paylaşılmadı).

Şuanda virüsten korunma yolları bunlardır. Yine dışarıdan eve geldiğinizde kıyafetlerinize eğer corona bulaştıysa 2 - 3 saatlik zaman diliminde virüsün yaşayacağı bir ortam olmadığından dolayı ölecektir. Marketten alınan ürünlerin dış yüzeylerin temizlenmesi, yüzeye göre 3 saaten başlayarak 72 saate kadar boş bir yerde bekletilmesi önerilmektedir.

Editör: TE Bilisim