ABD, Pentagon'a İŞİD'le savaşma yetkisi verildi. ABD Savunma Bakanlığı, İŞİD militanlarıyla mücadele çerçevesinde  Pentagon'a yasal yetki verdiği resmen duyurdu.


ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jeff Davis, yaptığı açıklamada, DAEŞ'in Afganistan'da faaliyet gösteren kolu olan DAEŞ-Horasan örgütüyle mücadele etmek için Pentagon'un yasal olarak yetkilendirilmesiyle ilgili gerekli düzenlemelerin yapıldığını kaydetti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Pentagon'a "başkanlık emri" ile verdiği yasal yetkiye göre, Amerikan askerleri, Suriye ve Irak'tan sonra Afganistan'da da DAEŞ militanlarına karşı askeri operasyonlar yapabilecek.

Bir diğer deyişle Afganistan'da bugüne kadar sadece El-Kaide ve Taliban ile savaşma yetkisi bulunan ABD ordusu, artık DAEŞ-Horasan ile de mücadele edebilecek.

Bundan önce ABD'nin Afganistan'daki DAEŞ noktalarını hedef alan hava saldırılarının, "sadece militanların ABD kuvvetlerini tehdit ettikleri durumlarla sınırlı olduğunu" aktaran Davis, DAEŞ'in özellikle Afganistan-Pakistan sınırındaki Nargarhar bölgesinde güçlenmeye başladığını ve yeni yetkilendirmeyle ABD askerlerinin artık bu bölgede DAEŞ-Horasan'a karşı her türlü operasyonu yapabileceğini belirtti.

Davis, Dışişleri Bakanlığı'nın yakın zamanda DAEŞ-Horasan örgütüyle ilgili aldığı kararı müteakiben söz konusu yasal yetkilendirmenin yapıldığını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 14 Ocak'ta yaptığı yazılı açıklamada, Afganistan ve Pakistan Talibanlarının eski üyelerince kurulduğu bilinen DAEŞ-Horasan örgütünü yabancı terör örgütleri listesine aldığını açıklamıştı.

Editör: TE Bilisim