Paris'te 132 kişinin öldüğü yaşanan terör saldırılarından sonra Belçika'da bugün hükümet metroları kapattı ve Belçika Ligi'nde oynanması beklenen Lokeren-Anderlecht maçınıda iptal etti.


Terör tehdit seviyesinin Brüksel’de en üst seviyeye çıkarılmasının (4/4) ardından olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Belçika Başbakanı Charles Michel 4 acil önlem planı açıkladı. Charles Michel, Paris sonrasında Brüksel’de de benzer bir saldırı olma ihtimaline yönelik ciddi sinyaller aldıklarını ve seviyenin bu yüzden en üst seviyeye çıktığını açıkladı. Brüksel’in her köşesini askerler korurken onlarca askeri aracın şehirde görünmesi ise dikkat çekti. Michel, acil önlem planında hedefte alışveriş merkezlerinin, toplu taşımaların ve büyük organizasyonların olduğunu duyurdu. Önlemler olarak büyük organizasyonların iptal edildiğini, Brüksel metrosunun Pazartesi akşamına kadar durdurulduğunu, polis ve asker sayısının artırıldığını ve 1771 acil numaralı hattın açıldığını açıkladı.

"BASKINDA SİLAHLAR BULUNDU"

Uluslararası basının 'terör yuvası' olarak etiketlediği Brüksel’in Molenbeek semtinde ise bugün yapılan polis baskınlarında silahların bulunduğu ortaya çıktı. Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon yaptığı açıklamada vatandaşlarını dikkat etmeleri gerektiğini konusunda uyardı.

LOKEREN-ANDERLECHT MAÇI İPTAL EDİLDİ

Büyük alışveriş merkezleri de güvenlik kontrolleri oluşturarak ciddi önlemler aldı. İKEA gibi mağazalar gelen bütün müşterilerinin çantalarını kontrol edeceğini açıkladı. Brüksel’in merkezinde bulunan BOZAR güzel sanatlar sarayı da güvenlik endişesinden dolayı kapılarını ziyaretçilere kapattığını açıkladı. Yine aynı şekilde Brüksel’in Woluwe semtinde bulunan Woluwe alışveriş merkezi (Shopping Centre) güvenlik tehdidinden dolayı kapılarını kapalı tutuyor.

Bugün TSİ 22:30’da oynanması gereken Lokeren-Anderlecht maçının iptal edildiği açıklandı. Lokeren belediye başkanı, hiçbir risk almak istemediklerini ve bundan dolayı maçın iptal edildiğini açıkladı.

PARLAMENTOLAR VE ÜNİVERSİTELER KAPANDI
Terör tehdidin en yüksek seviyeye çıkmasının ardından başta Avrupa Parlamentosu olmak üzere tüm bölgesel meclislerde her türlü bir saldırıya karşı önlemini alarak kapılarını kapalı tutuyor. Hafta sonu çalışmayan parlamentonun bazı bölümleri normalde turistlere açık oluyordu. Brüksel Üniversitesi (VUB/ULB) ve yine Brüksel'in simgesi olan Atomium ziyaretçilerine kapılarını kapattı.

Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon Pazartesi günü terör tehdit seviyesi ile tekrar değerlendirilme yapılacağını söyledi.