Geçtiğimiz hafat Fransa'nın başkenti Paris'e yapılan terör saldırılarının planlamasını yapan Abdelhamid Abaaoud, 2014 yılı içerisinde Almanya'dan Türkiye'ye uçuş gerçekleştirmiş.

 

Paris’teki kanlı terör saldırılarının planlayıcısı Abaaoud, önceki gün Paris’in Saint Denis semtinde düzenlenen baskında öldürülmüştü. Fas kökenli Belçika vatandaşı Abdelhamid Abaaoud, 20 Ocak 2014'te Köln/Bonn havaalanından İstanbul'a uçtuğu öğrenildi.

Alman polisinin verdiği bilgiye göre pasaport kontrolü sırasında polis, bilgisayarda Abaaoud için güvenlik kontrolü uyarısını görüyor. Schengen Enformasyon Sistemine (SİS) göre güvenlik uyarısı, seyahatin kontrolü ve kişinin haberi olmadan vatandaşı olduğu AB ülkesinin güvenlik birimlerine sorulmasını öngörüyor. Alman polisi, Belçika polisine durumu bildiriyor. Belçika polisinden “Tutuklayın” ya da “seyahatine izin vermeyin” gibi herhangi bir yanıt gelmiyor.


İSTANBUL'DA ARKADAŞLARIM VAR

Alman polisi, Abaaoud'a İstanbul'a neden gittiğini soruyor. Abaaoud ise “orda arkadaşlarım ve dostlarım var. Onları ziyaret edip tekrar Köln'e geleceğim” diyor. Alman polisi bunun üzerine seyahatine izin veriyor. Ancak bir daha Köln'e döndüğüne rastlanmıyor. İstanbul üzerinden Suriye'ye geçen Abdelhamid Abaaoud, güvenlik birimlerine göre son 12 ay içinde en az iki kez Suriye'den Avrupa'ya gelmiş.

Abaaoud’un bir defasında da Yunanistan'dan geçtiği biliniyor.


15 Ocak 2015'te Belçika polisi Verviers'te bir terör hücre evine baskın yapıp iki kişiyi öldürdüğünde, Abdelhamid Abaaoud, Belçika'da bulunuyordu. Baskın sırasında evde olmayan terörist, Balkanlar üzerinden tekrar Suriye'ye kaçmayı başarıyor.

Ardından IŞİD propagandası yapan İngilizce Dabiq dergisine Avrupa istihbaratına rağmen nasıl girip çıktığını anlatıyor.

Abaaoud'un sene başında Dabiq'e verdiği röportajı:
Soru: Belçika'ya gelmek zor oldu mu?
Abaaud: Yolculuk sırasında çok sayıda soruşturmadan geçtik. Avrupa'ya girene kadar aylarca uğraştık, nihayet Belçika'ya ulaşmayı başardık. daha sonra silahları elde ettik ve Haçlılara karşı planlarımızı hazırlarken güvenli bir ev bulduk.
S: Medya fotoğrafını nasıl ele geçirdi?
A: Bir kardeşimiz çatışmaya girmeden önce bazılarımızın videosunu çekti. Fakat bu kamera kayboldu ve sonra Batılı bir gazeteciye satıldı. Sonrasında tüm medyada fotoğraflarımı gördüm... Hatta bir polis memuru tarafından durduruldum, sonra beni fotoğraftaki kişiye benzetmediği için bıraktı.
S: Bize Şam'a (Levant) yolculuğundan bahset.
A: Çok sayıda istihbarat servisi tarafından takip edilmeme rağmen seyahat edebiliyordum. İsmim ve fotoğraflarım bütün haberlerde çıktı yine de onların vatanında kalabiliyor, onlara karşı operasyon planı yapabiliyor ve gerekli olduğunda salimen ayrılabiliyordum.


KATOLİK OKULUNA GİTMİŞ

Paris'in kuzey banliyösü Saint Denis'deki hücre evinde ölü ele geçirilen Abdelhamid Abaaoud, altı çocuklu Faslı bir ailenin çocuğu olarak Belçika'da dünyaya geldi. 

Belçika’ya işçi olarak gelen babası önce maden ocağında çalışıyor ve daha sonra tekstil işine girerek, belirli bir refah düzeyine ulaşıyor. Abaaoud 12 yaşında Brüksel'in lüks semti Uccle'de en prestijli özel Katolik koleji College Saint Pierre'e gönderildi. Ancak notları iyi olmadığı için ve sorunlu davranışları sebebiyle bir yılı bile tamamlamadan okulu terk etti.


Brüksel'de küçük suç örgütü çetelerin içine giren Abaaoud, burada, Paris'te canlı bomba olarak kendini havaya uçuran İbrahim Abdeslam ve kardeşi Salah Abdeslam'la tanıştı.

Abdelhamid Abaaoud 2011'de hırsızlık, adam yaralama gibi suçlardan 18 ay hapis cezası aldı ve cezaevinden çıktıktan sonra doğru Ortadoğu'nun yolunu tuttu.


İSTİHBARAT HABERDAR

Bu yıl temmuz ayında Brüksel mahkemesi Abaaoud'u, gençleri Belçika'dan Suriye ve Irak'a cihatçı yetiştirmek için götüren en önemli isim diye niteledi ve gıyabında 20 yıl hapis cezası verdi. Buna rağmen Paris'te birçok saldırı planının talimatını verdiği sanılan Abaaoud defalarca Suriye ve Irak'a gitti ve tekrar Avrupa'ya döndü.

Terör uzmanları bunu 11 Eylül saldırısındaki gibi en büyük istihbarat hatası olarak niteliyor. Uzmanlar ayrıca Avrupa'dan Suriye ve Irak'a giden terör turistlerinin artık doğrudan Türkiye'ye uçmadığı, Schengen ülkesi olan Yunanistan'a, oradan Türkiye ve Suriye'ye geçtiği görüşünde.

SAINT DENIS BASKININDA BİR KİŞİ DAHA ÖLDÜRÜLDÜ

Paris'te 13 Kasım'da düzenlenen terör saldırılarıyla ilgili Paris'in kuzeyindeki Saint-Denis banliyösünde çarşamba sabah düzenlenen ve daha önce iki teröristin öldüğü bildirilen operasyonda üçüncü bir teröristin de öldüğü duyuruldu.

Editör: TE Bilisim