Panama, uluslararası vergi şeffaflığı standartlarına ilişkin OECD Genel Sekreteri Gurria, önemli açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar.


OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, "Panama'nın uluslararası vergi şeffaflığı standartlarına uymamasının sonuçları tamamen kamuoyuna açık hale geldi. Panama, bu standartları bir an önce uygulamaya başlayarak, işleri kontrol altına almalı" görüşünü savundu.

OECD'nin Paris'teki merkezinden Gurria adına yapılan yazılı açıklamada, Panamalı offshore hukuk firması Mossack Fonseca’dan sızdırılan 1,5 milyon belgeye ilişkin değerlendirmelere yer verildi.

Gurria, aralarında 12 devlet başkanı ve 140'ın üstünde politikacının da bulunduğu çok sayıda kişi ve şirketin, offshore hesapları ve paravan şirketler üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerini ortaya çıkaran ve "Panama belgeleri" adı verilen kayıtlar hakkında, "Panama belgeleri, Panama'nın gizlilik kültürü ve faaliyetlerini gün yüzüne çıkardı. Panama offshore hesaplarının, vergi ve güvenlik kurumlarından saklanmasını sağlamaya devam eden en önemli bölgelerden biri" ifadesini kullandı.

OECD'nin kısa süre önce Çin'de gerçekleştirilen G20 toplantısında, üye ülkelerin maliye bakanlarına Panama'nın finansal bilgilerin otomatik paylaşımı konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini bildirdiğini kaydeden Gurria, "Panama'nın uluslararası vergi şeffaflığı standartlarına uymamasının sonuçları, şimdi tamamen kamuoyuna açık hale geldi. Panama, bu standartları bir an önce uygulamaya başlayarak işleri kontrol altına almalı" çağrısında bulundu.

Kaynak: AA

 
Editör: TE Bilisim