Özel Sektöre de Esnek ve Dönüşümlü Çalışma Gelecek mi?

Cumhurbaşkanlığının resmi gazetede açıkladığı genelge sonrası kamu kurumları dönüşümlü ve esnek çalışma genelgesi'ni taşra birimleri ne gönderdi. Kamuda esnek çalışma sistemine Mart ayı sonrası 2 aylık aranın ardından yeniden başlatıldı. Koronavirüs önlemleri kapsamında gerek kamuda gerekse özel sektörde bir takım yasal düzenlemeler getirildi. Özel sektörde çalışanlar esnek çalışma olacak mı diye sormaktalar. Bu konunun cevabını İşin olsa okuyucularına aktarmak istiyoruz.

Koronavirüs önlemleri kapsamında covid-19 virüsünün yayılmasının önüne geçmek amacıyla mevcut personel sayısının yeterli düzeyde tutulması kaydı ile çalışma yöntemlerinde üst amirlerin yapacağı talimat doğrultusunda yeni yöntemler belirlenecek. Esnek çalışanlar ile fiili olarak görev başına bulunanların ek ödeme mesai döner sermaye gibi fazla ödemelerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

İLGİLİ HABER: Kamuda Esnek Çalışmaya Geçen Kurumlarda Personellere Ek Ödeme, Döner Sermaye Müjdesi!

ÖZEL SEKTÖRDE ESNEK ÇALIŞMA VAR MI?

Özel sektörde henüz esnek çalışma ile ilgili bir karar bulunmuyor. Fakat isteyen özel kurum amirleri çalışanlarına çalışmaların opsiyonların da bir düzenleme yapabilirler. Bu konuda dünya genelinde yeni modelin uygulama sistemi oturmuş durumda. Bilgi teknolojileri alanında faaliyet sürdüren sosyal medya devleri Google, Twitter çalışanlarına evde mesailerini devam etmelerini istedi. Google bu süreyi geçtiğimiz günlerde uzattığını açıkladı. Mart ayında özellikle banka çalışanları birçok işlemi evden devam ettirebilirler.

KAMUDA PAZARTESİ YENİ DÖNEM BAŞLIYOR!

Cumhurbaşkanlığının açıklamış olduğu genelgenin ardından uzaktan ile dönüşünü çalışma uygulamaları 31 Ağustos 2020 tarihi Pazartesi gününden itibaren başlayacak. Çalışanlar evden görev yaptıkları sürede herhangi bir görev mahallini terk edemeyecekler. En üst amirleri tarafından düzenlenen çalışma düzeninde görevlerine başlayacaklar. Kamu kurumlarında Pazartesi gününden itibaren uzaktan çalışma uygulamaları yeniden başlıyor. Vaka sayısı 1500'ü geçti. Memurlar Pazartesi gününden itibaren yeni bir sistem çalışmaya geçiyor. Çalışma program davasında insiyatif yöneticilere bırakıldı. Hizmetlerinin aksamaması şartı getirilecek. Esnek çalışmada sağlık kurumlarında ihtiyacı karşılayacak sayıda personel bulundurulacak.

İŞİN OLSA