Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bulunan devlet okullarında ki öğretmen açığına göre her sene branşlara kontenjanlar ayrılır ve buna göre atamalar yapılır. Öğretmen kadrolarında ki boşluğa göre sene içerisinde iki kez öğretmen ataması yapılabilmekteydi ancak bilindiği eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı görevindeyken öğretmen kadroların doluluğa yakın seviyede olduğunu duyurmuştu. Kadrolarda ki doluluk oranı iyice arttığı için bundan sonra ki öğretmen atamalarının sadece Şubat ayında yapılması beklenmektedir.

Olağanüstü Durumlarda İkinci Atama Olabilir

Şu an için kadrolarda ki doluluk oranının giderek artmasından dolayı öğretmen atamalarının sadece Şubat ayında yapılması bekleniyor. Ancak olağanüstü durumlar meydana geldiğinde ve öğretmen kadrolarında boşluklar tespit edildiğinde yıl içerisinde ikinci kez öğretmen ataması yapılabilir.

Yine FETÖ darbesinden sonra öğretmen atamalarında ki kadrolu ifadesi de tamamen kaldırıldı. Bundan sonra ki alınacak olan öğretmenlerin tamamı sözleşmeli statüsünde görevlerini yapacak. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan yılı dolduran öğretmen adaylarına kadro verilebilecek. Yine öğretmen atamalarında artık mülakat sistemi yapılacak. Mülakat sisteminde adaylara branşları ile ilgili sorular sorulacağı gibi öğretmen adayının diksiyonuna ve eğitim becerisine de bakılacak. En yüksek KPSS puanına sahip olan öğretmen adayının atanması yerine işini en iyi şekilde yapacak ve eğitici kabiliyeti en yüksek olan adaylar mülakat sistemi ile seçilip atanması beklenmektedir. Her sene Şubat ayında 20 ila 40 bin arasında öğretmen ataması yapılabilir.