Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK), burs ve öğrenim kredisi alacak öğrencileri açıklamasının ardından öğrencilerin merak ettiği konu burs ve kredi miktarları oldu. 2018-2019 öğretim yılında öğrenim kredisi veya burs almaya hak kazanan öğrencilerin merak ettiği tüm soruları sizin için derledik.

BURS VE ÖĞRENİM KREDİSİ NE KADAR?

2018-2019 Öğretim yılında burs veya kredi alacak öğrencilerin alacağı miktarlar geçtiğimiz günlerde netlik kazanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı tutarlara burs ve öğrenim kredileri ön lisans ve lisansta 500 TL, yüksek lisansta 1000 TL, doktorada 1500 TL oldu. Buna göre öğrencilerin öğrenim süreleri sonuna kadar bu tutarlarda destek alabilecek.

ÖĞRENİM KREDİSİ FAİZİ NE KADAR? NE ZAMAN GERİ ÖDENMEYE BAŞLAR?

Öğrenim kredisi alan öğrenciler, aldıkları destekleri belirli süre sonra geri ödemekle yükümlüdürler. Bu kapsamda lisans ve ön lisans eğitimi boyunca öğrenim kredisi alan öğrenciler, normal öğrenim süreleri bitiminden iki yıl sonra geri ödemelerine başlar. Ancak lisans öğrencileri master öğrenimine devam etmek isterse bu süre dört yıla çıkar.

Ödeme süresi gelen öğrencilerin öğrenim kredisi ödeme planları üçer aylık dönemlerde gerçekleşir. Öğrenciler üçer aylık dönemlerde toplamda aldıkları kredi dönemlerinin yarısı sürede geri ödemelerini gerçekleştirir.

Öğrenim kredilerine uygulanan faiz oranları ise Devlet İstatistik Enstitüsünün toptan eşya fiyat endeksine göre belirlenir. Öğrencilerin geri ödemelerindeki topla tutar aldıkları kredi miktarının toplam tutarının 3 katını geçemez.

Editör: TE Bilisim