Danimarka'da bir kesim domuz etinin okullarda tüketilmesini onaylarken, diğer bir kesim ise yapılan bu adımın islam karşı bir hareket olduğu konusunda hem fikirler.


Randers Belediye Meclisi, aldığı kararın gerekçesini, "domuzun  Danimarka yemek kültürünün merkezi ögelerinden biri olması" şeklinde açıkladı.  Belediye meclisi, her ne kadar inançlarına aykırı geldiği için kimseyi domuz  yemeye zorlama gibi bir amaçlarının olmadığını söylese de alınan karar, sığınmacı  karşıtı Danimarka Halk Partisi (DDP) tarafından büyük bir memnuniyetle  karşılandı.
Partinin sözcüsü Martin Henriksen, Facebook'taki açıklamasında, "DDP  olarak ulusal ve yerel düzeyde yemek kültürü dahil Danimarka kültürü için  çalışıyoruz. Sonuç olarak, Danimarkalı çocuklara ne yiyeceğini dikte eden yanlış  değerlendirmeler ve İslami kurallara karşı savaşıyoruz" dedi.
Buna karşın Randers Belediye Meclisi'nin Sosyalist Halk Partisi (SF)  üyesi Charlotte Molbaek ise alınan kararın siyasi olduğunu belirtti.
Politiken gazetesine göre, Molbaek, oylama sırasında yaptığı konuşmada  "Çocuklarımızın neye ihtiyacı var? Domuza mı ihtiyaçları var? Aslında değil"  dedi.
Molbaek, ancak DDP'nin "ihtiyaç var" diyerek, sığınmacı karşıtı  gösteriler düzenleyerek ve kendini Danimarka kültürünün koruyucusu şeklinde  sunarak destek kazanmaya çalıştığını ifade etti.
Yine aynı gazeteye göre, Sosyal Demokrat Parti üyesi Fatma Çetinkaya  ise yeni uygulamayı "akıl almaz" olarak değerlendirdi. Çetinkaya, "Sanki suç ve  diğer birçok şeyle ilgili herhangi bir sorunumuz yok. Domuzun bir sorun yapılması  akıl almaz. Bu utanç verici" ifadelerini kullandı.
Danimarka, son günlerde sığınmacılarla ilgili bir yasa tasarısı  nedeniyle de eleştiriliyor. Merkez sağ hükümeti tarafından hazırlanan tasarıda,  sığınmacıların beraberlerinde getirdikleri 10 bin krondan (4 bin 400 lira)  değerli eşya ya da nakit paralarına el konulması öngörülüyor. Hükümet, bu yolla  sığınmacıların kalma ve bakım masraflarının bir kısmının karşılanacağını  savunuyor.
 Tasarının ilk halinde bu bedel 3 bin kron (bin 300 lira) olarak  belirlenmiş ve el konulacak ziynet eşyaları arasında nişan ve evlilik  yüzüklerinin de bulunduğu belirtilmişti. Danimarka, tepkilerin ardından geri adım  atsa da 10 bin krondan değerli saat, cep telefonu veya bilgisayara el koymakta  ısrar ediyor.
 26 Ocak Salı günü yapılacak oylamada kabul edilmesi  beklenen tasarı, Nazi Almanyası'nın 2. Dünya Savaşı sırasında Yahudilere yönelik  uygulamalarına benzetilerek eleştiriliyor.

Editör: TE Bilisim