HDP Milletvekili Leyla Zana,son günlerde yaşanan can kayıpları ile ilgili açıklamalarda bulundu.Ağrı HDP,Milletvekili Leyla Zana:Ölümler durmazsa ölüm orucuna başlayacağım dedi.

 

HDP’li bakan ve eş Genel Başkan SELAHATTİN DEMİRTAŞ’ın da aralarında bulunduğu HDP heyeti Cizre İlçesi’ne gitmeye çalışırken, HDP’li 6 Milletvekili İdil Belediyesi Kültür Merkezi’nde toplanan yaklaşık 5 bin vatandaş ile Cizre’ye doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş öncesi burada konuşan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, ölümlerin durdurulmaması halinde ölüm orucuna yatacağını söyledi. Kürtçe yaptığı konuşmanın ardından Türk basınında sözlerinin çarpıtmaması için Türkçe de konuşacağını belirten Zana, şunları söyledi:

 

"Belki Kürdistan tarihinde ilk defa Kürtler bir bütün olarak muhatap alındı. Sayın Öcalan, İmralı’da muhatap alındı. Arkadaşlarımız, kardeşlerimiz muhatap alındı. Parlamentodaki partimiz muhatap alındı. Bunlar çok önemli şeylerdi, asla küçümsemiyorum. Ama bunları yaptıkları zaman bir oyalama sürecini de yaşattılar. ’Bugün git, yarın gel. Barıştan benim anladığım budur, senin de anladığın bu olsun’ dayatmasıyla karşı karşıya bıraktılar. Biz de ısrarla dedik ki; halkımızın beklentileri var. Halkımızın özgürlüğe susamışlığı var. Gençler öleceğine olsun biz ölelim. Bütün taraflara şunu rahatlıkla, nefsimle bir aydır tartışarak şunu iletmek istiyorum; ölümleri durdurmazsak, buna inanın, ben çünkü sadece bu nefsi ilgilendiren bir durumdur. Ben ölüm orucuna yatacağım. Bunu söylerken tanıyan herkes bilir, söz ağzımdan çıktı mı, kellem gitse arkasında dururum. Ölümleri seyretmektense ölümü tercih ederim. Buzdolabında cesedi kokmasın diye saklanan annenin şehadeti önünde eğilirken, bunları söylüyorum. 35 günlük bebeğin Cizre’de kurşunlanarak öldüğünü duyduğum andan itibaren ruhumun öldüğünü hissediyorum."

 

Konuşmaların ardından yaklaşık 5 bin kişi, İdil’den Cizre’ye doğru yürüyüşe geçti. Gurup sık sık ’İntikam’, ’Yaşasın Cizre direnişi’, ’Apocular burada’, ’PKK halktır halk burada’ sloganları attı. Yaklaşık 2 kilometre yürüdükten sonra İdil İlçesi çıkışında barikat kuran polis, gruba müdahale edince olay çıktı. Yürümekte ısrar eden gruba güvenlik güçleri havaya uyarı ateşi açıp gaz bombası kullanarak karayolundan yürütmedi. Bunu üzerine grup, tarlalardan Cizre’ye doğru yürümeye başladı.

Hürriyet

Editör: TE Bilisim