Türkiye'de bilindiği üzere daha önceden büyük şehir olabilmek için illerin nüfusunun milyonu geçmesi gerekmekteydi. Fakat milyona az kala şehirlerin başvuruları üzerine hükümet konuya el attı ve büyük şehir olma nüfus şartını 750 bine indirdi.

Bir süredir hükümet Yerel Yönetimler Başkanlığı hakkında görüşmeler yapıyor ve yapılan görüşmelerden pek çok sonuç çıkmaya devam ediyor. Çıkan sonuçların bir tanesinde büyük şehir olma nüfus şartının azaltılması var. Eğer bu sistem uygulanırsa Türkiye'de büyük şehir olma şartı 250 bin daha azaltılarak 500 bine düşürülebilir.

12 İL BÜYÜKŞEHİR OLABİLİR!

Yere Yönetimler Başkanlığının görüşmelerine göre büyük şehir nüfus zorunluluğunun 500 bine indirilmesi talep edilmektedir. Eğer ilgili sistem Türkiye'de uygulanırsa nüfusu 500 bini geçen 12 il daha büyük şehir olacak. Peki bu 12 il hangileridir? Hangi iller Türkiye'de büyük şehir olmaya aday gösteriliyor?

Türkiye haritası üzerinde nüfusu 500 bin üzerinde olan illere bakıldığında Afyonkarahisar, Sivas, Adıyaman, Tokat, Zonguldak, Elazığ, Batman, Kütahya, Ağrı, Çorum, Osmaniye ve Çanakkale'nin büyük şehir olma durumu mevcuttur. Tabi şu anda yerel yönetimler başkanlığı hakkında sadece görüşmeler yapılıyor yani henüz bir sistem üzerinde anlaşmaya varılmış değil. 12 ilin büyükşehir olması durumu şu anlık sadece bir öneriden ibarettir.