Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açıklanan vaka sayılarında Koronavirüs Kovıd-19'u kontrol altına açıklaması etkileri merak edilmekteydi. Dün gerçekleşen Bilim Kurulu toplantısı ile Başkan Erdoğan'ın ramazan bayramı sonrası ülkemizde normale geçişi hedefliyoruz açıklamalarının ardından bugün 4 aşamalı bir planlama paylaşıldı.

Milliyet'in verdiği bir habere göre 21 Nisan tarihinde kurumlara gönderilen talimatlara göre Normalleşme planı hazırlıklarının başlatıldığı müjdesi geldi. Bu planın uygulanması için salgında virüsün yayılma hızının düşmesi ve vaka olmamasına bağlı olacak.

RAMAZAN BAYRAMI SONRASI BAŞLAYACAK!

81 il genelinde normalleşme süreci için kritik takvim ramazan bayramından sonra başlayacak. Koronvirüs aşısının bulunmasına da kadar aşamalı olarak uygulanacak.

Hazırlık aşaması 4 Mayıs ile 26 Mayıs 2020 tarihleri açıklandı. Birinci aşama ise 27 Mayıs ile 31 Ağustos 2020 tarihi, 2. Aşamada ise 1 Eylül 31 Aralık 2020 tarihi belirlendi. 3. aşamada ise 1 Ocak 2021 tarihi ile aşının uygulanacağı tarihe kadar aşamalı olarak gerçekleşecek.

VAKA GÖRÜLMEMESİ ŞARTI İLE;

Açıklanan takvimin uygulanabilmesi için ramazan bayramına kadar kritik bir dönemesahip. Bu yüzden 23 Nisan haftsında uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması, 1 mayıs haftasında da uygulanabilir. 14 gün boyunca yeni vaka görülmemesi halinde 27 Mayıs ile 31 Ağustos tarihleri arsında 1. aşamada restoran ve kafeler mesai saatlerinde fiziki mesafe kuralına bağlı olarak açılabilecek.

30 gün yeni vaka olmaması şartı ile 2. aşamada restoran ve kafelerin saat sınırı şartı kaldırılacak.

Ülke genelinde yeni vaka görülmemesi halinde ise 3. aşamada ise restoran ve kafelerin yaş sınırı şartı kaldırılacak.

Editör: TE Bilisim