Yeni çevre kanunu resmi gazetede yayımlandı!

Bilindiği gibi resmi gazetede yayımlanan çevre kanununda naylon poşet kullanımını en aza indirilmek için tedbirler alındı. Buna göre marketlerde naylon poşet ücretsiz olarak verilmeyecek.

Ocak ayına günler kala düzenlemenin ayrıntıları için açıklamalar yapılmaya devam ediyor. AK Parti Trabzon Milletvekili ve Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta düzenleme için bazı açıklamalar yaptı. Yapılan açıklamalarda bu yasağa uymayanlara verilen cezalar belli oldu. 1 Ocak tarihinden itibaren naylon poşeti ücretli olarak vermeyen işletmeler ve marketler dükkânlarının metre kare başına ceza ödeyecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamalarda marketlerin promosyon yapmaları için yapılan görüşmelerde marketlerin bu konuda destek verdiğini belirtmişti. Ayrıca yapılan düzenlemede geri dönüşüm için 2021 yılında zorunlu olarak uygulanacağı belirtildi.

POŞET KULLANIMI 32 ÜLKEDE YASAK - 18 ÜLKEDE ÜCRETLİ

Türkiye'de ücretli poşet uygulamasına geçilecek olmasıyla diğer ülkelerdeki uygulamalar merak edilir oldu. Buna göre 18 ülke poşet kullanım ücretli. Çin'de 2008 yılından beridir poşet kullanımı yasak.