Yaşanan Mülteci ölümleri üzerine NATO'dan flaş bir karar çıktı. Mülteci kaçakçılığına karşı NATO harekete geçme kararı aldı. İşte ayrıntılar.

Bu kapsamda Kanada Deniz Kuvvetleri’ne bağlı HMCS Fredericton savaş gemisinin, NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı General Philip Breedlove’ın emiri üzerine, Ege’deki mülteci kaçakçılığını önleme görevi için yola çıktığı bildirildi.

NATO Savunma Bakanları Toplantısı için Brüksel’de bulunan Kanada Ulusal Savunma Bakanı Harjit Sajjan, NATO misyonu kapsamında görev yapacak olan savaş gemilerinin, Ege sularındaki sahil güvenlik ve emniyet güçlerinin operasyonlarına destek vereceğini açıkladı. Bakan Sajjan görevin, Ege Denizi’ndeki insan kaçakçılığını önleme amaçlı olduğunu kaydetti.

NATO’nun internet sitesinden de duyurulan göreve Kanada’nın HMCS Fredericton Fırkateyni’nin yanısıra, Almanya’dan Bonn ve Türkiye’den de Barbaros fırkateynleri katılıyor.

Öte yandan Uluslararası Göç Organizasyonu (IOM)’nun verilerine göre, sadece bu yılın ilk 6 haftalık döneminde Türkiye’den Yunanistan’a geçmeye çalışan mültecilerden 409’u Ege Denizi sularında yaşamını yitirdi.

İnsan kaçakçılarının, kapasitelerinin çok üzerinde mülteci yükledikleri teknelerle gerçekleştirdikleri insan ticaretinden büyük paralar kazandıkları biliniyor.

OTTAWA (AA)

Editör: TE Bilisim