Mina'da yaşanan ve 753 Hacı adayının ölümüyle sonuçlanan izdihamda,bu sene hac görevlerini yerine getirmek için Mekke'ye giden iki ünlü Türk oyuncu Murat Yıldırım ve Tolgahan Sayışman'da son anda ölümden döndüler.Yıldırım ve Tolgahan Sayışman birlikte şeytan taşladılar.


Tolgahan Sayışman 2012’de, Murat Yıldırım ise 2014’te kutsal toprakları ziyaret etmek için umreye gitmişti. İki ünlü oyuncu bu yıl hac görevlerini yerine getirmek için gittikleri Mekke’de karşılaşıp birlikte şeytan taşladı.

ÖNCE AİLELERİNE HABER VERDİLER

Şeytan taşlama sonrası Türk kafilesinden ayrılan ikili, bir sokağa girdikten 5 dakika sonra facia meydana geldi. 753 hacının hayatını kaybettiği olay sonrası kargaşa nedeniyle Mekke’ye saatler sonra ulaşabilen ikili, hemen ailelerini arayarak iyi durumda olduklarını söyledi.

MİNA İZDİHAMINDA 4 TÜRK ÖLDÜ

Bayramın ilk günü şeytan taşlama yolunda meydana gelen izdihamda hayatını kaybeden 753 kişiden 4’ünün Türk olduğu belirlendi. Hayatını kaybedenlerin isimleri açıklanmazken, İzmir, Sivas, Samsun ve Yozgat’tan kutsal topraklara geldiği bildirildi. Kayıp olduğunu belirlenen 5 Türk’ü arama çalışmaları devam ediyor.

PRENSİN KONVOYU ENGELLEDİ

Facianın ardından Suudi yetkililer soruşturma açarken, ihmal iddiaları öne çıkıyor. Lübnan merkezli el-Diyar gazetesi, izdihama, Suudi Arabistan Kralı Selman’ın oğlu Prens Muhammed bin Selman’ın neden olduğunu ileri sürdü.

ÜSTÜNÜ ÖRTTÜLER

Perşembe günü sabah saatlerinde şeytan taşlamaya gelen Prens’in kalabalık konvoyu yüzünden hacı adaylarının hareket planının değiştirildiği ve bunun da izdihama yol açtığı iddia edildi.

Prens’in arabasına 200 asker ile 150 polisin eşlik ettiği savunuldu. Gazete, olayın ardından Prens’in konvoyunun hızla alandan uzaklaşırken, Suudi yetkililerin olayın üstünü kapatmak istediğini öne sürdü.


DARBOĞAZ OLUŞTU

İngiliz BBC4 radyosuna konuşan hac organizatörü Muhammed Caferi, Suudi yetkililerin, gelen yabancı devlet adamları için bazı yolları kapatmasından dolayı facianın yaşandığını ileri sürdü.

Bakan seviyesindeki bazı misafirler için iki yolun trafiğe kapatıldığını iddia eden Caferi, “Bu nedenle iki tane darboğaz oluştu. Ne zaman bir prens gelse Suudiler hemen yolları kapatıyor” dedi.

KAPILAR AÇIK OLSAYDI FACİA YAŞANMAZDI

İzdihamdan kurtulan Türk hacılar olayın çadırların bulunduğu alanların kapılarının kapalı olmasının yol açtığını ileri sürdü. Yaralanan Türkler Mekke’deki Türk hastanesinden taburcu edildi.

KAMYONET YOLU TIKADI

Tedavisi süren İdris Sıradaş, “İzdiham anını hatırlamıyorum. Ayaklarım ezildi. Nasıl kurtulduk bilmiyorum” dedi. İzdihamdan kurtulan Nuh Ünal da Sıradaş’ı ziyaret için geldiğini belirterek, izdihamın birkaç nedeni olduğunu söyledi.

Şeytan taşlamaya giderken izdihamın yaşandığını ifade eden Ünal, “Şeytan taşlamadan dönenlerin sayısı çok fazla değildi. İzdihama yol ortasına bırakılan bir kamyonet neden oldu” diye konuştu.

Ünal, olayın yaşandığı yol üstündeki çadırların bulunduğu bölgelerdeki kapıların da kapalı olduğunu vurguladı. Ünal, “Bu kapılar açık olsaydı izdiham olmazdı. Ayrıca tekerlekli sandalyeler de devrilmişti. Bunların üstüne basanlar devrildi. İzdihamın bir nedeni de tekerlekli sandalyelerin devrilmesiydi” dedi.

SU ALANLAR ENGELLEDİ

Olayı 15-20 dakika yaşadıklarını kaydeden Ünal, “Eşim yanımdaydı. Önüme aldım ve zorlukla kurtulduk. Ayrıca birileri su dağıtıyordu. Sulardan almak isteyenler de dalgalanmalara neden oldu. Bu sebeplerin yanında tabii ki ihmal de var” diye konuştu.

İRAN TEPKİLİ

131 İran vatandaşının hayatını kaybettiği olaydan sonra ülkede 3 günlük yas ilan edildi. İranlı yetkililerin olayda Suudi Arabistan’ın ihmali bulunduğu yönündeki açıklamaları sürerken, Tahran Cuma İmamı Ayetullah Muhammed İmami Kaşani, “Suudi Arabistan uluslararası mahkemede yargılanmalı” dedi. Kaşani, “Suudi Arabistan’ın haccı yönetmeye layık olmadığını” savunarak, “Sorumluluğu ve hatalarını kabul etmeliler” diye konuştu.

MİNA'YA GÜVENLİK İÇİN EK ASKER SEVK EDİLDİ

753 kişinin hayatını kaybettiği izdihamın ardından hac güvenliğini sağlamak için bölgeye çok sayıda asker sevk edildi. Şeytan taşlamanın yapıldığı köprünün her katında onlarca asker görevlendirildi.

KRAL SELMAN: PROJE GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Suudi Arabistan Kralı Selman Mina'da yaşanan izdiham sonrası yapılan projelerin ve planların yeniden gözden geçirileceğini duyurdu.

Kimliği tespit edilenlerin ülkelere göre dağılımı

Pakistan: 236
İran: 131
Mali : 30
Hindistan: 14
Mısır: 14
Senegal: 5

Kaynak:Bugün

Editör: TE Bilisim