Fethullahçı Terör Örgütü üyelerinin askeri darbe girişimine kalkışması ile Türk Silahlı Kuvvetlerinde büyük değişiklikler yapıldı. TSK'nın bazı yetkilerinin azaltılması gerektiği yapılan görüşmeler arasında yer alırken aynı zamanda Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bütünüyle İçişleri Bakanlığına bağlandı. Bundan sonra ki dönemlerde yapılacak olan atamalar, görevden alınmalar Türk Silahlı Kuvvetlerinin bünyesi tarafından değil İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacak yani Jandarma ve Sahil Güvenlik, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi olacak. Bu konuda yapılan açıklamalardan sonra askerlik süresinin de azalması gündeme geldi çünkü hükümet profesyonel ordu kurmayı düşünüyor.

Profesyonel Ordu ile Askerlik Süresi Düşecek

Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre 20 yaşına gelmiş, sağlık sorunu bulunmayan, askerlik yapmasında sakınca olmayan ve eğitimine devam etmeyen bireylerin tamamı Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde zorunlu askerlik yapmaktadır. Ancak bu ordular her hangi bir savaş alanında başarılı olmadığı için ordunun paralı askerlikten oluşması uygun görülmüştür Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve Amerika Birleşik Devletlerinin de paralı askerlikleri yıllardır bulunmaktadır.

Profesyonel Ordunun genel olarak Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde bulundurulması düşünülürken Milli Güvenlik Bakanı Fikri Işık kademeli olarak 12 ay zorunlu askerlik süresinin düşürülmesinin planlandığını belirtti. İlerleyen günlerde konu hakkında yeni çalışmaların yapılacağı gibi resmi duyuru da yayınlanacaktır. Şuan için askerlik süresinin kaça düşeceği belli dğil.
Editör: TE Bilisim