Binlerce sözleşmeli çalışanı ilgilendiren haber Milliyetçi Hareket Partisi, MHP’den geldi. Son zamanlarda beklenen bir haber olmakla birlikte kamu kurumlarında sözleşmeli olarak görev yapan personelin kadroya geçmesine ilişkin yasa teklifi verdiğini açıkladı. İlgili yasa teklifi çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin B fıkrası ve belediyelerde 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrası hükümlerine göre sözleşmeli olarak istihdam edilen personelin memur kadrolarına alınması için teklif verildi. İşte teklife ilişkin detaylar.

Sözleşmeli Personel Kadroya Geçsin

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Milletvekili Olcay Kılavuz tarafında Plan ve bütçe komisyonuna sunulan yasa teklifinde ilgili kamu kurumları ve belediyelerde ilgili pozisyonlarda görev yapan sözleşmeli personelin memur kadrolarına atanması için teklif verildi. İlgili teklife Ak Parti tarafından destek verilip verilmeyeceği merak konusu iken işte teklife ilişkin ilk detaylar.

Madde gerekçesi olarak ise “Teklifimizin 1. Maddesi ile 14/7/1965 tarih ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na Geçici 47. Madde eklenerek kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4. maddesinin (B) fıkrasına göre çalışan personellerin ve 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49. maddesinin üçüncü fıkrası hükümlerine göre Belediyelerde sözleşmeli personel statüsünde çalışmakta olan personellerin memur kadrolarına atamalarının yapılması ile buna ilişkin usul ve esaslar belirlenmektedir” açıklaması yapıldı.

Geçici İşçilere Kadro Gelecek Mi?

Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi gündemde iken binlerce çalışanın merak ettiği bir diğer konuda ise TYP programlarında ve diğer iş kollarında kamuya bağlı geçici olarak çalışan personele kadro gelip gelmeyeceği oldu. Konuyla ilgili olarak HAK-İş Yozgat İl Başkanı Ferman Zararsız tarafından yapılan açıklamada “Çalışma hakkı Anayasanın 49’uncu maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir. Devlet çalışanlarını hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları korumak, çalışmayı desteklemek ve işsizliği önleye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak için gerekli tedbirleri alır. Görüleceği üzere çalışma hakkı en üst norm olan Anayasada teminat altına alınmıştır. Çalışma hakkı sosyal devlet ilkesi içerisinde, sosyal devleti geliştirmeye yönelik tedbirlerden olan bir sosyal haktır’’ ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim