Merkez Bankası tarafından cari yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 13,96 iken, bu anket döneminde yüzde 12,69'a geriledi. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 12,21 iken, bu anket döneminde yüzde 11,18 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 10,17 ve yüzde 9,76 şeklinde olacağı ifade edildi.

Enflasyon Tahmininde Düşme Var

Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen ekim ayı beklenti raporunda eylül ayı TÜFE beklentisi 13,96 olarak ifade edilmiş olup eki ayı beklentisinin ise düşü olacağı ifade edildi. Buna göre TÜFE’nin yüzde 12,69 şeklinde olması durumunda asgari ücretin de düşük olması gündeme gelebilir. Bu noktada geçtiğimiz sene TÜFE 20,30 şeklinde gerçekleşmiş ve bu doğrultuda asgari ücrete yüzde 26 oranında zam yapmıştı. Merkez Bankasının tahminine göre 2020 asgari ücret zammının da bu doğrultuda geçtiğimiz yıldan düşük olması gündeme gelebilir.

Memurlara da Üzücü Haber

2019’un son 3 ayı için açıklanan enflasyon farkı yüzde 1,79'ü geçerse memur ve memur emeklileri geçen kısmı için enflasyon farkı alacak. Memur ve memur emeklilerinin ocak ayında yüzde 4 zam ile birlikte enflasyon farkı almaları için yılın ikinci yarısındaki enflasyonun yüzde 5'in üzerinde çıkması gerekiyor. Bu nedenle Merkez Bankası'nın enflasyon hedefini düşürmesi, enflasyon farkına ilişkin beklentilerin de düşmesine yol açtı.

Editör: TE Bilisim