Türkiye Büyük Millet Meclisi 2. dönem 2. yasama dönemini tamamlamıyor. Meclis gündemine gelen yasama faaliyetlerinden 11. kalkınma planının görüşülmesinin ardından bir sürpriz yaşanmaz ise yasama dönemine 2.5 aylık bir ara verilmesi bekleniyor. Buna göre Kredi Yurtlar Kurumunun KYK kredisi kullanan yükseköğrenim öğrencileri borç ertelemesinin borçlarını ödemede yetersiz kaldığını, kyk borçlarını silinmesi istemekteler. Adaylar uzun bir zamandır sosyal medya üzerinden seslerinin duyurmalarının ardından Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM'deki konuşmalarında da bu konuyu sık sık dile getirmişti.

KYK BORÇLULARIN TALEPLERİ;

Kredi Yurtlar Kurumu kredisi alan pek çok öğrencinin talebi borçlarının yapılandırmalar ile ödeme imkanı kalmadığının 300 bin kişinin borç yükünde bulunduğu ve borçların silinmesi gerekliği ifade edilmektedir. Bu konuda pek çok kişinin silinmesini istediği gibi pek çok vatandaş KYK borçlarını düzenli olarak ödediğini ve borçların silinmesi halinde kendilerine haksızlık yapılacağı görüşünde olduğunu aktarmaktalar.

KYK BORÇ SİLİNMESİ YENİ YASAMA DÖNEMİNDE GÜNDEME GELİR Mİ?

Buna göre Meclis görüşmelerinin yakın bir zamanda tamamlanacağı ve yasama döneminin biteceğinden meclis gündemine gelmesi beklenmeyen KYK borç silinmesinin son bahar ayında meclisi açılmasından sonra yine meclis kürsüsünde konuşmalarda yer alması bekleniyor. TBMM yeni yasama döneminde kamu görevlilerinden hemşire, din görevlisi, öğretmen gibi bir kısım memurlar için 3 Bin 600 ek göstergenin gündeme gelmesi, Yargı reformu belgesi ile af ve infaz süresi ile denetimli serbestlik düzenlemelerinin yer alabileceği düzenlemelerinin meclisten geçmesi bekleniyor. Gelişmeler olduğunda aktarmaya devam edeceğiz.

BORÇ ERTELEME KANUN TEKLİFİ;

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM'ye sunduğu kanun teklifinde borçların işe başlamanın ardından 3 yıl sonrasına ertelenmesi öngörülüyor. 342 bin kişinin 95 milyon'dan fazla borcu olduğu ifade ediliyor. İşte o kanun teklifi;

KYK KREDİ ÖDEMELERİ İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER;

KYK kredisi ödemesi yapacak olan vatandaşlar için ziraat bankası resmi internet sitesi üzerinden online olarak ödeme yapabilirler. 

Gençlik ve Spor Bakanlığı öğrenim katkı kredisi geri ödeme planı ile ilgili ödeme sorgulama işlemleri e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Yine https://www.kyk.gov.tr/ adresi üzerinden kredi geri ödeme sorgu ekranları vatandaşların kullanımına açık. 

KYK borçlarının silinmesi ile ilgili araştırma önergesi için tıklayın

İŞİN OLSA

Editör: TE Bilisim