Dünya genelinde hemen hemen her ülkede hesaplanan yoksulluk sınırı ülkemizde de açıklanmakta olup bu yıl mayıs ayına ilişkin yoksulluk sınırı ise Türk İŞ Sendikası tarafından açıklandı. Özellikle diğer açıklamalarda ve hesaplamalarda da olduğu gibi yoksulluk sınırı asgari ücretten yüksek çıkmakla birlikte sendika tarafından her ay düzenli olarak yapılan bu araştırma sonucunda ise yoksulluk sınırı bu ay için dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 7 bin 792 TTL olarak hesaplandı. Açıklamaya ilişkin detaylar ise haberimizin devamında yer alıyor.

Türk İş Sendikası Araştırdı

Her ay düzenli olarak yapılan yoksulluk ve açlık araştırması Türk İş Sendikası tarafından kendi internet sitesinde yer almakta olup bu noktada Mayıs 2020’ye ait yapılan araştırmada ise:

“Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.438,24 TL,

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 7.942,17 TL,Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2.961,13 TL olarak hesaplandı” ifadelerine yer verildi.

Özellikle dünya genelinde devam eden korona virüs salgının ülkemizde de görülmesi ile birlikte ekonomik olarak birçok vatandaş zora girmiş bulunuyor. Fakat hali hazırda devam eden işsizlik ve enflasyon gibi sorunlar ise salgın sebebi ile vatandaşlar son 3 aydır oldukça zor durumda bulunuyor.

Diğer Ülkelerde Yoksulluk Sınırı

Euronews’in haberine göre Eurostat'ın 2016 yılı verilerine göre Avrupa'da yoksulluğun en fazla olduğu ülke yüzde 25,5 ile Sırbistan, birlik üyeleri arasında yoksulluk oranının en yüksek olduğu ülke ise yüzde 25,3 ile Romanya. Türkiye 2015 verilerine göre yüzde 22,5 ile Avrupa'da yoksulluğun en fazla olduğu dördüncü ülke. Yoksulluğun en az olduğu ülke ise yüzde 8.8 ile İrlanda olarak açıklanmış bulunuyor.

AB ülkeleri genelinde yapılan araştırmada ise en düşük yoksulluk oranı yüzde 9.7 ile Çek Cumhuriyeti’ne aitken bunu yüzde 11.6 yoksulluk oranıyla Finlandiya ve yüzde 11.9 ile Danimarka’nın izlediği görüldü.

Editör: TE Bilisim