Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı on binlerce çarşı ve mahalle bekçisi geceleri görevlerini sürdürmekte ve şüpheli gördüğü şahısların kimliklerini alarak GBT sorgularını gerçekleştirmektedir. Buna göre İzmir'de meydana gelen olay sonrasında bekçiler ile kimlikleri sorulan şahıslar davalık olmuş ve İzmir mahkemesi tarafından verilen kararda kimlik sorma yetkisinin polisler olduğu çarşı ve mahalle bekçilerinin kimlik sorgulama yetkisi olmadığı kararı alınarak kimlikleri sorulan şahıslar haklı bulunmuştu. Fakat bu açıklamadan hemen sonra Emniyet Genel Müdürlüğü jet hızı ile resmi internet sitesinden duyuru yayımlamış ve çarşı mahalle bekçilerinin asayiş personeli olduğu kimlik sormaya yetkilerinin olduğ duyurulmuştu. Konu hakkında kafa karışıklığı devam ederken Mardin 2. Sulh Ceza Hakimliği de konuya katıldı ve bekçilere red yanıtı verildi.

BEKÇİ KİMLİK SORAMAYACAK

3 Aralık 2019 tarihinde Mardin'de meydana gelen olayda gazetecilere çarşı ve mahalle bekçileri kimlik sormak istedi ve gazeteciler bekçilere kimliklerini vermedi. Bu olay ile birlikte bekçiler ilgili gazetecilere kabahatler kanunu gereği ile 153 TL'lik para cezası kesti. Mardin'de ki gazeteciler bu ücrete itiraz etmek için mahkemeye konuyu taşıdı.

Mardin 2. Sulh Ceza Mahkemesinde görüşülen konu neticesinde yapılan resmi açıklama da çarşı ve mahalle bekçilerinin kimlik sormaya yetkilerinin olmadığı, kanunda böyle bir bilgi olmadığından dolayı yönetmelikte değişiklik yapılsa da bekçilerin yine kimlik sormaya yetkilerinin olmadığı belirtildi ve gazetecilere verilen para cezasının kaldırılması onaylandı.

Editör: TE Bilisim