Ülkemizde uzun bir süredir mahkumlara af konusu görüşülmekte olup yakın zamanda ilgili konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi TBMM tarafından onaylanması ve Adalet Bakanlığınca yürürlüğe girmesi beklenmekte olup çok sayıda vatandaş mahkumlara affın hangi suçluları kapsayacağını merak ediyor. Buna göre TBMM tarafından verilecek karar doğrultusunda mahkumlara af ve mahkumlara ceza indirimi yaplacak. Peki bu ceza indiriminden kimler yararlanabilecek, kimler yararlanamayacak?

HANGİ SUÇLARA AF YOK

  • Terör,
  • Kadına ve çocuğa cinsel istismar ve kadına şiddet,
  • Adam öldürme
  • Uyuşturucu

Hemen yukarıda belirtilmiş olan dört madde üzerinden suçu bulunan ve cezaevine düşmüş olan kişiler için mahkumlara af verilmeyecek ve yine bu kişiler ceza indirimi alamayacaktır. Bu suçlular hariç olmak üzere diğer suçlular ceza indirimi ya da af kanununda yararlanabilecektir.

HERKESE AYNI AF MI VERİLECEK?

Yukarıdaki suçlular aftan ya da ceza indiriminden yararlanamayacak peki kalan herkes aynı oranda mı aftan yararlanacak. Buna göre suçlara göre af durumu belirlenmesi ve o suçtan ceza alan tüm kişilerin kalan sürelerinden çıkarılan af kanunundaki toplam sürenin çıkartılması ve kişinin ceza süresinin düşmesi ya da ceza süresi hiç kalmadıysa cezaevinden çıkarılması beklenmekte olup TBMM'de görüşmeler hala sürüyor ve çok kısa bir süre içerisinde mahkumlara affın verileceği ön görülüyor.