İlk kez Çin’de ortaya çıkan ve binlerce insanın ölümüne yol açan Korana Virüs ülkemizde de ilk vakalarını vermeye başladı. Hızla aksiyon ve önlem alan Bakanlık kanalları, alınacak tedbirler içerisinde mahkûmları da unutmadı. Söz konusu çalışmayla ilgili olarak hızlı bir infaz sürecinin başlatılacağı haberi verildi.

3. yargı paketi içerisinde düzenlenen infaz uygulamaları son çalışmalarının da bitmesinin ardından meclise sunulacak. Buna bağlı olarak koşullu salıvermeye yönelik uygulamalar 2/3 oranından 1/2’ye indirilecek. Amaç ceza infaz kurumunda geçirilecek sürenin kısaltılması ve olası bir algının önüne geçilmesi. Konuyla yakından ilgilenen Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, geçtiğimiz günlerde kendisine sorulan ‘cezaevlerinde bulunan mahkûmlarda korana virüs bulundu mu?’ sorusuna net bir şekilde hayır yanıtını vermiş ve biraz da olsun mahkûm yakınlarının yüreğine su serpmişti.

100 Bin Mahkûma Müjde

Cezaevlerinde bulunan toplam 300 binin üzerinde mahkûma getirilecek af yasasından herkes faydalanamayacak. Paket kapsamına göre 100 bin mahkûmun tahliyesi söz konusu. Bu paketten faydalanamayacak hükümlüler ise şöyle,

  • Terör suçluları,
  • Uyuşturucu ticareti suçluları,
  • Cinsel istismar suçluları,
  • Kasten öldürme suçu bulunanlar,
  • Kesinleşmiş cezası bulunurken ikinci bir kez suç işleyenler,

Paketin kabul edilmesi ve 4 yıl boyunca uygulanması halinde 2 bine yakın mahkûmun salınıvermesi planlanıyor.

Konutlarında Cezalarını Çekebilecekler

Paket kapsamında doğum yapan kadınlara, 70 ve 75 yaşın üzerindeki mahkûmlara yönelik de maddeler bulunuyor. Buna göre doğum yapmış bir kadın 1,5 yıl geçmeden cezaevine alınmayacak. 75 yaşın üzerinde bulunan suçlular 4 yıl ve altı, 70 yaş üzerinde bulunan suçlular ise 2 yıl ve altı cezalarını evlerinde çekebilecekler. Böylelikle cezaevinde geçmesi planlanan sürenin 5/1’i hanelere taşınacak.

Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Adalet Bakanı Gül, adaletli bir paket üzerinde çalışıldığına vurgu yaptı. Henüz paketin 2020 yılı içerisinde yürürlüğe girip girmeyeceği merak konusu. Ancak korana Virüs toplantısının hemen ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın acil çağrısı üzerine kurul toplandı. Görüşmeye İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ve AK Parti Grup Başkanvekilleri Bülent Turan ve Numan Kurtulmuş da katıldı.