MEB mesleki eğitimden sorumlu Bakan Yardımcısı Mahmut Özer tarafından yapılan açıklamada Mesleki eğitimi canlandırmak adına MEB tarafından birçok proje hayata geçirilmekte olup bu projelerden birinin de detayları bugün paylaşıldı. Buna göre mesleki ve teknik eğitimde çok sayıda yeni projeyi uygulamaya koyması sebebi ile bu liselere olan talep artmış ve ilk kez LGS sınavında yüzde 1 dereceye sahip olan öğrenciler de mesleki ve teknik liseleri seçti.

Asgari Ücret Ödeniyor

Türkiye Gazetesinin sorularını yanıtlayan Mahmut Özer “Öğrencilerimiz ayrıca üretime katkıları oranında asgari ücrete kadar ücret alabiliyorlar. Bu katkı öğrencilerimiz için çok önemli bir katkı. 2019 yılının ilk sekiz ayında, mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile mesleki eğitim merkezlerinde yapılan üretimden 171 milyon lira gelir elde edildi. Bu rakam 2018 yılının aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yaklaşık %40’lik bir artış söz konusu. Bu süreçte döner sermaye gelirlerinden hazine kesintisinin 2018 yılı sonunda %15’den %1’e düşürülmüş olması çok önemli bir katkı sağladı.” İfadelerine yer verdi.

İstihdam Oranı Çok Yüksek

Teknik ve meslek lisesi mezunlarının istihdamına dikkat çeken Özer, “Mesleki eğitim merkezlerinden 2017-2018 eğitim-öğretim yılında mezun olarak ustalık belgesi alan sayısı 7 bin 323 iken bu sayı 2018-2019 yılında yaklaşık üç kat artış göstererek 19 bin 237’ye yükseldi. Daha önce bu merkezlerden mezun olanların istihdam durumları ile ilgili bir veri yoktu. Son iki yılın mezun istihdam durumlarını çıkarttık.” İfadelerine yer vererek lise mezunu adayların istihdamına katkı sağladıklarını da belirtti.