Milyonlarca öğrencinin gözü kulağı KYK borçlarına ilişkin erteleme ya da bir yapılandırma haberi olmakla birlikte, korona virüs salgını sebebi ile ödemeler 3 aylığına faizsiz ertelenmişti. Bu noktada temmuz ayına girilmesi ile verilen süre dolmuş KYK ödemeleri kaldığı yerden devam etmeye başlamıştır. Bu noktada özellikle borçlarını ödemeyen adayların ödemesi gerektiği aksi taktirde faiz oranı yansıtılacağı uyarısı yapıldı. Bir diğer yandan faizsiz ertelemenin sona ermesi ile borçlarını ödemede güçlü çekenlerin merakla beklediği yasa teklifine ilişkin detaylar da belli olmaya başladı, işte yasa teklifinde güncel durum.

Faizsiz Erteleme Sone Erdi Ödeme Süreci Tekrar Başladı

Mart başında ülkemizde de görülmesi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da talimatı ile KYK borçlarının 3 ay faizsiz olarak erteleneceği açıklanmıştı. Yapılan açıklama “"Yükseköğrenim yurtlarında kalan öğrencilerden, mart ayında yurtta kalmadıkları günlerin ücretlerini iade ediyor, Nisan, Mayıs ve haziran ayları için de ücret almıyoruz. Öğrencilerimizin kredi ve burs ödemelerinde de herhangi bir kesinti yapmıyoruz. Yine öğrencilerimizin kredi geri ödemeleri, nisan, mayıs ve haziran ayı için ilave bir maliyet yansıtılmadan ertelenebilecek” ifadelerine yer verilmişti.

Erdoğan ayrıca geçtiğimiz günlerde gençler ile video konferans yöntemi ile yaptığı görüşmede “Şimdi başvuran her öğrencimiz kredi veya burs alabiliyor. 1 milyon 600 bini bulan başvuru var. Göreve geldiğimizde öğrenci harçları vardı. Bu konuda ciddi sıkıntılar yaşanıyordu. Öğrenci harçlarını kaldırdık. Artık harç diye bir durum söz konusu değildir” açıklamalarında bulunmuştu.

KYK Yasa Teklifinde Durum

Geçtiğimiz günlerde TBMM Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman tarafından sunulan KYK borçlarının yapılandırılmasına ilişkin detaylar da yavaş yavaş belli olmaya başladı. Teklif özetinde "Teklif ile, öğrenim kredisi alan öğrencilere, borçlarını ödeme kolaylığı sağlanması amaçlanmaktadır” ifadelerine yer verilirken işsiz olanların borçlarının faizsiz ertelenmesine, kredi borcunun eğitim süresince aldığı toplam paranın iki katını geçmemesi, kredi borcu takibe girenlerin ise borçlarının düzenlenmesine ilişkin ifadelerin yer aldığı belirtildi.

İlgili teklif Saadet Partisi tarafından verilmiş olup teklifin ilk olarak Plan ve Bütçe Komisyonu’na geldiği biliniyor. Bu aşamadan sonra kabul edilmesi durumunda ise teklif genel kurula gidecek ve oylamaya sunulacak. Bu noktada adayların meraklı bekleyişleri sürerken borçlarını ödeyemeyenler tarafından bir an önce uygulamaya konulması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim