Binlerce öğrenci, her gün KYK borçlarının akıbetine ilişkin araştırma yapıyor. hükümetin borçluların banka hesaplarına koyduğu blokeler gençleri korkutmuştu. Ancak Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan gençleri sevindirecek bir haber geldi. 62 madde içeren torba yasa taslağına, KYK borçlarının ertelenmesine ilişkin bir de madde eklendi. Eğer meclisten geçerse binlerce gencin KYK borcu kanunda belirtilen süreye kadar ertelenebilecek.

Ülkemizde üniversite öğrencileri okul masraflarını idame ettirebilmek için KYK kredisine başvuruyor. Burs alamayan hemen her öğrenciye devlet tarafından öğrenim süreci boyunca kredi veriliyor. Öğrenciler mezun odluktan 2 yıl sona bu kredilerini ödemeye başlamak durumunda bırakılıyor. Ancak işsizlik ve düşü gelir düzeyi gibi durumlar geçlerin bu borçlarını ger ödemekten alıkoyabiliyor. Geçtiğimiz günlerce borçlu gençlerin banka hesaplarına bloke koyulmuş ve ödemelerine ilişkin çalışma başlatılmıştı. Ancak Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan gençlere müjde geldi.

Mücbir Sebep Hali KYK Borçlarını da Etkiledi

Corona salgını sebebi ile dara gören ekonomi ve işveren maliyeti, işsizliği artırdı. Bazı işyerleri çalışanlarını ücretsiz izne çıkarmak durumunda kaldı. Her ne kadar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3 ay süreyle işten çıkarma yasaklansa da, bunun öncesinde pek çok işçi işinden oldu. Dolayısıyla bankalar tarafından kredi borçları 3 ya da 6 ay süreyle ertelenmeye başlandı. Tabi CHP tarafından gündeme gençlerin KYK borçları da getirildi.

Ülkemizde 300 binden faza genç öğrenim kredisi borçlusu. Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş torba yasa taslağına giren konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamasında KYK borçlarının 3 ay süreyle ertelenmesine ilişkin çalışma yürüttüklerini duyurdu. Eğer yasa tasarısı meclisten geçerse KYK ödemelerini yapakta olan gençler 3 ay süre ile ödeme yapmak zorunda kalmayacak.

Editör: TE Bilisim