Meclisin tatilinden önce gündemde yer alan konuların başında gelen KYK borç affına yönelik gelişmeler yaşanmış olsa da meclisin tatile girmesi ile birlikte konuya ilişkin kesin bir karar görüşmesi olmadı. Bu kapsamda şu ana kadar yaşanan gelişmeler ve adayların talepleri haberimizin devamında yer alıyor.

KYK Borç Erteleme

Posta'nın haberine göre normalde KYK borcu olanların, mezun olduktan 2 yıl sonra geri ödeme yapması gerekmekte olup 2 yıl sonra işe giremese dahi borcunu ödemeye başlaması gerekmektedir. Yapılan son düzenlemeye göre ise kredi çeken öğrencilerin sigortalı bir işte çalışıncaya kadar borcunu ödeme zorunluluğu bulunmamakta olup yeni mezun öğrenciler işe girene kadar borcunu erteleyebilecek. Ancak ertelenen dönemde borca faiz işlemeye devam ediyor. Borç erteleme e-devlet üzerinden yapılmakta olup ertelemenin işsizlik, lisansüstü eğitim gibi sebeplerden dolayı erteleme yapılabilmektedir.

Borcun Silinmesi Şarta Bağlı Yapılıyor

KYK Borçlarının silinmesi sadece tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulundan ‘hayatını çalışarak kazanamaz’ ibaresi bulunan bir sağlık raporu almak veya vefat etmek durumlarında siliniyor.

Yapılandırma ve Erken Ödeme

İlgili borçlar Vergi Dairesi’nden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ‘gib. gov.tr’ internet adresinden ve e-Devlet üzerinden yapılandırılabiliyor. Ayrıca borçların erken ödenmesi halinde indirim yapılıyor fakat sadece kredi borcunun tamamının, ödeme başlangıç tarihinden önce ödenmesi halinde indirim uygulanıyor. İndirim anaparaya değil, anaparaya eklenen enflasyon farkından doğan borca uygulanıyor. Ödeme başlangıç tarihinden önce borcu ilk yıl öderseniz yüzde 30; 2’nci yıl öderseniz yüzde 20 erken ödeme indirimi uygulanıyor.

Borçların Silinmesi Hakkında Son Durum

KYK Borçlarının silinmesi hakkında mecliste tasarılar sunulmuş olup konu ile ilgili olarak AK Parti hükümetinden herhangi bir resmi adım gelmedi. Fakat hem borçluların hem de vatandaşların meraklı ve umutlu bekleyişleri sürüyor. Borçluların istekleri dün sosyal medyada da geniş yankı buldu. #ÖdenemeyenKykBorcu etiketi ile Twitter’da Türkiye gündemine oturan twit serisi sonrası atılacak adımlar merak ediliyor.

Editör: TE Bilisim