Son zamanlarda gündemde olan ve birçok kişinin de merakla beklediği KYK borçları ile ilgili olan kanun teklifi bugün itibari ile mecliste görüşülmek üzere komisyona gelmiş bulunuyor. Türkiye’de yükseköğretime başlayan binlerce kişinin yararlandığı öğrenim kredisi, üniversite bittikten sonra geri ödemeli olarak öğrencilerden ve ailelerinden temin edilmekteydi. Bu doğrultuda konuyu meclis gündemine getiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer oldu. Gürer’in Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonuna sunmuş olduğu kanun teklifi Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ismi meclise sunuldu.

Kanun gerekçesi olarak ise “Öğrencilerin üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulma garantilerinin olmadığını ve iş arama sürelerinin de uzun olduğu dikkat çekilmekte olup özellikle Türkiye’de öğrenim kredi borcu olan 342.282 öğrencinin bulunduğunun altı vurgulanmıştır. Ayrıca 2018 yılı itibari ile genç işsiz oranının 2019 yılında %26,1’e yükseldiği ileri sürülmüş ve yükseköğretim işsizlik oranının ise %10’dan %12’ye çıktığı ifade edilmiştir.” Kanun teklifinin ise Türkiye’de üniversite okuyup işsiz olan öğrenci ve ailelerini rahatlatma amacı ile sunulduğu belirtilmiştir.

Kanun teklifi ile birlikte öğrenim kredisi borcu olan öğrencilerin işsiz olması durumunda bu borç 3 yıl faizsiz olarak ertelenecek ve eğer yine işsiz kalınması durumunda ise yine 3 yıl ertelenmesi uygun görülecektir şeklinde meclis tarafında ön görülmüştür.

Editör: TE Bilisim