Binlerce KYK mağduru geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan borçların yapılandırılması açıklaması ile sevinmişti. Yapılan açıklamada KYK borçlarının yapılandırılmasına ilişkin çalışmanın 2020 yılında uygulamaya konulması bekleniyor. Sabah gazetesinden Hazal Ateş'in haberine göre Bakan Albayrak, gençler için 2020 özelinde çalışma yaptıklarını, KYK borçlarına ilişkin yaklaşık 5 milyon üniversiteliyi ilgilendiren 6-7 milyarlık bir paket üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Faiz ile İlgili Düzenleme Yapılabilir

Özellikle Bakan Albayrak’ın açıklaması sonrasında borçların nasıl düzenleneceği merak konusu olmaya başladı. Bu noktada birkaç önerinin gündemde olduğu bilgisi yer alırken bu öneriler arasında yeni bir yapılandırma ve faizlerin düşürülmesi ya da silinmesi seçenekler arasında yer alıyor. Her birinin maliyeti çıkarılırken, anaparanın silinmesi ise kesinlikle düzenleme içerisinde yer almıyor.

Albayrak Bütçe komisyonu görüşmelerinde "KYK ile ilgili, gençlerimizle ilgili bir çalışma yapıyoruz; üniversiteden mezun olmuş arkadaşların borçlarıyla ilgili, yani bu konuda bir iyileştirme noktasında inşallah" açıklamasını yapmıştı.

KYK Borçları Ne Zaman Ödeniyor?

KYK borçlarının tahsili öğrenci mezun olduktan iki yıl sonra başlıyor. Kredi borcu, öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, TÜİK'in toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesiyle tespit ediliyor.KYK kredi borçlarını birer yıllık süreyle ertelemek mümkün olmakla birlikte tam teşekküllü bir hastaneden alınan "hayatını çalışarak kazanamaz" ibaresi bulunan bir sağlık raporu alanların veya vefat edenlerin borçları siliniyor.