Binlerce KYK mağduru geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan borçların yapılandırılması açıklaması ile sevinmişti. Yapılan açıklamada KYK borçlarının yapılandırılmasına ilişkin çalışmanın 2020 yılında uygulamaya konulması bekleniyordu. Bu kapsamda sayısı 5 milyonu bulan KYK borçlularının bu borçlarınınım yapılandırılması ile ilgili olan düzenleme meclise sunuldu.

Teklif Sunuldu

Hem borçluların hem de hem de ailelerin merakla beklediği kanun teklifi Meclis’in gündemine de taşındı. TBMM’ye KYK borçlarının silinmesine ilişkin kanun teklifi sunuldu. Eğer teklif kabul edilirse tüm öğrencilerin borçları silinebilir.

KYK Borçları Ne Zaman Ödeniyor?

KYK borçlarının tahsili öğrenci mezun olduktan iki yıl sonra başlıyor. Kredi borcu, öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, TÜİK'in toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesiyle tespit ediliyor.KYK kredi borçlarını birer yıllık süreyle ertelemek mümkün olmakla birlikte tam teşekküllü bir hastaneden alınan "hayatını çalışarak kazanamaz" ibaresi bulunan bir sağlık raporu alanların veya vefat edenlerin borçları siliniyor.

KYK Borç Erteleme

Posta'nın haberine göre normalde KYK borcu olanların, mezun olduktan 2 yıl sonra geri ödeme yapması gerekmekte olup 2 yıl sonra işe giremese dahi borcunu ödemeye başlaması gerekmektedir. Yapılan son düzenlemeye göre ise kredi çeken öğrencilerin sigortalı bir işte çalışıncaya kadar borcunu ödeme zorunluluğu bulunmamakta olup yeni mezun öğrenciler işe girene kadar borcunu erteleyebilecek. Ancak ertelenen dönemde borca faiz işlemeye devam ediyor. Borç erteleme e-devlet üzerinden yapılmakta olup ertelemenin işsizlik, lisansüstü eğitim gibi sebeplerden dolayı erteleme yapılabilmektedir.

Editör: TE Bilisim