Türkiye Büyük Millet Meclisinde gündeme ilişkin bazı konularda meclis kurulunda görüşmeler yapılıyor. Yüksek öğrenimlerinden Kredi Yurtlar Kurumundan aldıkları kyk kredi borçlarını ödemekte zorlanan 300 Bin' yakın aday kyk borç silinmesini istedi. 10 Temmuz tarihinde kyk borç silinmesinde son durum nedir diye merak eden adaylar için son gelişmeleri aktarıyoruz.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM'de sunduğu kanun teklifine göre Kredi yurtlar kurumundan eğitimleri nedeniyle kredi kullanan öğrencilerin iş başlangıç tarihlerini esas alarak 3 yıl daha ötelenmesini ayrıca bu süreçte yeniden işten çıkmak zorunda kalanlar için ise ertelenmenin devam etmesi istenilmektedir.

KYK BORÇLARI NE ZAMAN ÖDENMESİ GEREKİYOR?

Kredi yurtlar kurumundan kredi ile borçlanan öğrenciler normal eğitimlerinin tamamlanmasının ardından 2 yıl sonra bu kyk Borçlarını geri ödemeleri gerekiyor. Öğrenimlerine devam ederken öğrenciliği ile ilişiği kesilenler ise öğrenciliklerin bitiminden sonra 2 sonraki aydan itibaren borçlarını geri ödemeye başlamaları gerekmektedir. Erken ödeme yaparak kredi borçlarının daha az olması durumu bulunmamaktadır.

KYK BORÇ SİLİNMESİ YADA ERTELENMESİ;

Mevcut düzenlemelere göre lisans öğrenimlerinden sonra yüksek lisans bitirenler öğrenimlerinin bitiminden 4 yıl sonra borçlarını ödemeleri gerekiyor. Lisans bölümlerinin mezun olup doktora yapanlar için ise doktora eğitimlerinin ardından 2 yıl sonra borçlarını ödemek durumundadırlar. Belirtilen durumlarda adayların kayıtlarını yaptırmasının ardından otuz gün içerisinde e-devlet üzerinden başvurularını yapmaları gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim