Kuzey Kore hidrojen bombası denemesi yaptığını açıkladı yer yerinden oynadı. Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesine kısa süre içinde tüm dünyadan tepki yağmaya başladı.

"Uluslararası izleme sistemimiz, Kore Yarımadası'nda, 41.23 enlemi, 129.10 derece boylamında olağan dışı bir sismik etkinlik tespit etti. Haritadaki yer, Kuzey Kore'nin kuzeydoğu dağlarında bulunan ve nükleer denemelerini yaptığını iddia ettiği Pyunggye-ri test alanındaki merkez üssüne karşılık geliyor."

Reuters'a konuşan Zerbo, "Kuzey Kore'nin hamlesinin, evrensel olarak kabul edilen ve nükleer denemelere karşı geliştirilen normun ihlâli olduğunu" söyledi. Zerbo, "Bu ayrıca uluslararası barış ve güvenliğe karşı somut bir tehdit oluşturuyor" dedi.

DÜNYADAN TEPKİ YAĞIYOR

Reuters'a adının gizli kalması kaydıyla konuşan bir diplomat, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu gelişmeyi değerlendirmek üzere bu sabah toplantı yapmayı planladığını söyledi. Bir başka yetkili ise toplantının kapalı kapılar ardından gerçekleştirileceğini aktardı.

Kuzey Koreliler, Pyongyang Tren İstasyonu'ndaki ekranlarda hidrojen bombası denemesinin açıklandığı haber bültenini izliyor.

SEUL
Güney Kore'den ise "aralarında Birleşmiş Milletler yaptırımlarının da aralarında bulunduğu tüm muhtemel önlemleri alacağız" açıklaması geldi.

TOKYO
Japonya Başbakanı Şinzo Abe de Kuzey Kore'nin hamlesini "ülkesinin güvenliğine tehdit" olarak değerlendirirdi. Abe, "Kesinlikle buna izin veremeyiz ve şiddetle kınıyoruz. Kuzey Kore'nin nükleer silahsızlanmaya meydan okumasına karşı sert yanıt vereceğiz" dedi. 

WASHINGTON
ABD'den gelen açıklamada ise "Kuzey Kore tarafından yapılan provokasyona gereken yanıtın verileceği" belirtildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü Ned Price tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: 

"Kuzey Kore'nin bu iddialarını henüz teyit edemememize karşın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararlarının ihlâlini kınıyoruz ve bir kez daha Kuzey Kore'ye uluslararası zorunluluklara ve taahhütlere riayet etmesi çağrısında bulunuyoruz.” 

Price, ABD'nin bölgedeki müttefiklerini korumaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.


LONDRA
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond da bir kınama mesajı yayınladı. İki günlük Çin ziyareti sırasında Twitter'dan açıklama yapan Hammond, "Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesi haberleri doğruysa, bu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının somut bir ihlâlidir ve koşulsuz kınadığım bir provokasyondur" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim