Resmi gazetede açıklanan bir karara göre hayvan toplama ve satış yerlerine ilişkin yeni bir yönetmelik değişikliği gerçekleştirilmiştir.

Kurban Bayramına sayılı günler kala Türkiye genelinde 81 ilde hayvan pazarlarının açılışlarının yapılarak buralarda kurbanlık satışları gerçekleştirilecek. Kurbanlık alımı ve satışı yapacak vatandaşların merak ettiği konulardan bir tanesi olan dünya genelinde pandemi olarak ilan edilen koronavirüs önlemlerini nasıl gerçekleştirileceği konusunda soru işaretleri meydana geldi. Bu hafta içerisinde yapılacak Bilim Kurulu toplantısının Bakanlar Kuruluna sunularak burada çıkacak kararlar neticesinde yeni tedbirlerin alınması gündeme gelebilecek. Bunun öncesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayvan satış yerlerinin ruhsatlarının ve denetleme usul ve esaslarının düzenlendiği yönetmelikte 19 Temmuz 2020 tarihli karara göre yürürlüğe girdi.

HAYVAN SATIŞ YERLERİNDE KARANTİNA ALANLARI VE İZOLE DÜZEN!

Hayvan satış ve toplama yerlerinde ihtiyaç duyulan kapalı alanlar barınma alanları ve Karantina alanlarının büyüklükleri bu yerlerde hayvanların konaklamaya imkan verecek şekilde olması sağlanacak. Hayvanların su ve günlük yem gibi ihtiyaçların karşılanması ve depolanması için gerekli olan alanlar uygulanacak en önemli karar ise Karantina alanları için olacak.

Kurban satışlarında biyolojik atıklar ile tıbbi atıkların depolanmasını imkan sağlayacak kapalı ve muhafaza alanlar oluşturulacak. Hayvansal atıklar buralarda depolanacak hayvan toplama alanında satış merkezinde yer alacak Karantina alanı diğer hayvanlarla izole bir şekilde hayvan hastalıklarının bulaşmasının önlenmesi ve mesafelerine yönelik olarak ayrı bölmeler şeklinde gerçekleştirilecek. Ayrıca buralarda muayene ve kontrollere ilişkin numune alınma test uygulaması ve benzer uygulamalara yönelik olarak da hayvanlar kontrol altına alabilecek bir uygulama gerçekleştirilecek.

Editör: TE Bilisim