Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen virüsün aşı çalışmaları tüm dünya genelinde devam ediyor. Yeni tip virüs covid 19 bilinmezlikler ile dolu bir salgın halindeki konumunu devam ettiriyor. Virüs yaz aylarında enfekte oranın düştüğüne ilişkin yapılan uzman görüşleri doğruluğunu göstermedi.

VİRÜSTEN EN ÇOK ETKİLENEN ÜLKELER HANGİLERİ?

Vaka sayısında dünya genelinde en çok etkilenen ülkeler şu şekilde; ABD 5 milyon vaka 163 bin can kaybı ile 1. Sırada bulunuyor. İkinci sırada Brezilya 3.057.470 vaka 101.752 can kaybı bulunuyor. 3 sırada Hindistan 2.268.675 vaka ile 4. sıra Rusya 890 bin 799 vaka, Afrika 563 bin 1598 vaka, Meksika, Peru, Kolombiya, Şili, İran, İspanya, Birleşik, Krallık, Suudi Arabistan, Pakistan, Bangladeş, Arjantin, İtalya ve Türkiye bulunuyor. Dünya ülkeleri ikinci dalga ihtimaline karşı tüm hazırlıklarını ve senaryolarını hazırlanmış durumda! Virüsün yayılışının önüne geçmek için gerekli olan tek çare, aşı çalışmalarının tamamlanması ve tüm dünyada uygulanması olacak. Covid-19 aşısı Türkiye'ye ne zaman gelecek? Fiyatı ne olacak ve hangi ülke aşıyı bulacak? Bu soruların cevabı en çok merak edilen konular arasında bulunuyor.

TÜRKİYE'DE AŞIDA SON DURUM?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de uygulanan aşı çalışmalarına ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Çalışmaları yürütülen 2 aşının hayvan deneylerinin başarılı olarak tamamlandığı açıklandı. Bir aşının ise Etik Kurulu tarafından onaylandığını, İnsan üzerindeki klinik çalışmaları yakın zamanda başlanacağı açıklandı. 

Bugün Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından yapılan açıklamada Gamaleya Enstitüsü tarafından covid-19 aşısının Sağlık Bakanlığından ilk onayının geçtiğini ve seri üretimin yakında başlanacağını ifade etti. Eğer çalışmalar başarılı olursa Rusya'nın aşı çalışmaları dünyada ilk sırada yer alabilir.

Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşı için bir firma ile dağıtım anlaşması için ilk imzalar atıldı. Atılan imzaların ardından  Shenzhen Kangtai, AZD122 ismindeki koronavirüs aşı fiyatı ise 20 ile 25 TL arasında olacağı ifade edildi. İlacın dağıtımını Çinli bir şirket üstlendi ve ilk aşamada 2.1 milyar doz dağıtımı yapılacak. Yıllık üretim kapasitesi ise 1 milyon doz olacak. 26 denekteki deney çalışmaları üniversite tarafından devam ediyor. Dünya genelinde en umut verici çalışmalardan bir tanesinde Oxford tarafından yapıldı. Bu kapsamda pandemi olarak ilan edilen virüsün ayı çalışmaları Türkiye'de ve dünyada bu şekilde devam ediyor. Türkiye'ye aşı ne zaman gelecek sorusunun cevabı henüz belli olmasa da, Türkiye aşı konusuna yerli ve milli bir bakış açısıyla açısı ile bakmakta. Bu kapsamda Türkiye kendi aşısını bulmak için tüm gayretini sarf ediyor.