Ülkemizde de etkisi görülen korona virüs salgını ekonomiden sağlığa sosyal yaşamdan iş yaşamına kadar birçok alanda etkisini göstermeye devam ediyor. Altın ve petrol fiyatlarına olan etkisinin görüldüğü şu zamanlarda merak edilenlerden biri de korona virüs salgının ev ve emlak sektörü üzerindeki etkisi oldu. Ev fiyatlarının düşüp düşmeyeceğini merak eden bireyler ise sektörde virüsün nasıl etki gösterdiğini bilmek istiyor. Nisan ayı itibari ile gündemde olan değerlendirmeler şu şekilde.

Korona Virüsün Ev Fiyatlarına Etkisi

Ülkemizde etkisini mart ayı itibari ile gösteren korona virüs salgını, bireylerin yatırım tercihlerini de değiştirmiş bulunuyor. Bireyler bu salgın sürecinde harcamalarını kısmış olmakla birlikte daha çok yatırıma yönelmiş bulunuyor. Ellerinde para tutan vatandaşlar on bir endişesi ise işsiz kalmak. Bu süreçte ev almak isteyenlerin en fazla etkilendiği durumlar bu şekilde.

Ekonomik durumun çekinceli olmasından dolayı bireyler bu süreçte ev almak istememekte olup bu durumun sonuçları ise mart ayının sonundan nisan ayının başına yansımış bulunuyor. Uzmanlar ise nisan ayının sonuna kadar ev satışlarının daha fazla azalacağını ifade etmektedir. Süreçte alınan önlemler ve salgının kontrol altına alınması ile normal yaşama dönülmesi ile birlikte fiyatların azalmayı durdurması bekleniyor.

Kredi Alımı Kolaylaştı

Bireylerin bu salgın sürecinde ekonomik durumlarını iyileştirmek adına kamu bankaları olmak üzere birçok banka kredi çekimi için kolaylık sağlıyor. Konut kredisi kullanım limitlerinin yüzde 80’den 90’a çıkarılması ile bireylere çok fazla seçenek sunulmuş oldu. Aynı zamanda ikinci el konut kredilerinde de faizler yukarıya çekilmiş durumda. Tüm bu faktörler değerlendirildiğinde ise nisan ayında konut fiyatlarının düşmeye başladığı görülüyor. Bireylerin dışarıya çıkamaması, iller arası seyahat yasağı gibi durumlar ise emlak sektöründe fiyatların düşmesine etken olarak kabul ediliyor.

Editör: TE Bilisim