24 Nisan 11 ayın sultanı Ramazan ayının ilk sahuruna kalkan Müslümanlar bu akşam ilk orucun ardından akşam saatlerinde iftar yapacaklar. Ramazanlar diğer aylara göre farklı semboller ifade ediyor. Ramazan davulcusu, iftar çadırları, ramazan pidesi bunlardan bir kaç tanesidir. Koronavrüs ile mücadele kapsamında çokça sorulardan bir tanesi de Kolonya orucu bozar mı Diyanet İşleri Başkanlığından bu konuda açıklama geldi.

Bilindiği gibi Fransız haber ajansı da geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamalarda Türklerin gizli silahı olarak kolonya ile ilgili kapsamlı bir haber yapmıştı. Diyanet İşlerinin oruç ilmihali olarak düzenlenen kitabında açıklama şu şekilde;

KOLONYA ORUCU VE ABDESTİ BOZARMI?

SORU: Parfüm ve kolonya kullanmak orucu bozar mı? CEVAP:  Parfüm ve Kolonya orucu bozmaz.

SORU: Makyaj yapmak veya yaptırmak orucu bozar mı? CEVAP: Krem sürmek makyaj yapmak veya yaptırmak orucu bozmaz. (Doç. Dr. Halil Altuntaş, Doç. Dr. İsmail Karagöz oruç ilmihali)

Kolonya abdesti bozar mı? Bu konuda İlahiyatçı Yazar Ahmet Şahin'in yaptığı açıklamada Kolonya deodorant gibi kokulu karışımların sürülmesi abdesti bozmaz namaza da mani olmaz. Hanefi alemleri de bu görüşte olduğu ifade edildi. Şafi mezhebinde ise çoğu alimin orta görüşü mecbur kalmadıkça kolonya gibi alkol bulunan şeylerden uzak kalmayı tavsiye etmiştir. Bir yere dökülmüş veya sürülmüş ise orası yıkanarak temiz olması, sonra namaz kılınması gerektiği ifade edilmiştir. (İlahiyatçı Ahmet Şahin)

Editör: TE Bilisim