Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınını önlemek amacı ile katı önlemler alan Türkiye’de ilk umut belirtileri, Bilim Kurulu toplantısı ardından geldi. Buna göre turizm faaliyetlerinin başlaması, AVM’lerin açılması ve şehirlerarası seyahatler için ilk tarihler verilmeye başlandı. Birçok kişi tarafından bu karantina sürecinin ne zaman biteceği merak edilirken, ilk adımlara ilişkin yol haritası da paylaşıldı. İşte karantina sürecine ilişkin normalleşme tarihleri.

Şehirlerarası Seyahat

Bilindiği üzere geçtiğimiz haftalarda, Bilim Kurulu önerisi ile 31 ilde şehirlerarası seyahat yasağı getirilmiş ve vatandaşların başka illere gitmesi ya da il dışına çıkması yasaklanmış, sadece izin belgesi olanların seyahatine izin verilmişti. Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, salgınla mücadelede bir sürpriz yaşanmazsa iç turizmi mayıs ayı sonunda iller arası seyahat yasağının gevşetilmesinin mümkün olacağını burguladı.

Turizm Faaliyetleri

Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, aynı zamanda turizm faaliyetlerinin ne zaman başlayacağına dair önemli açıklamalarda bulunurken, otellerin ilk dönemde yarı kapasite ile hizmet vereceğini, sahillerdeki şezlong sayıları azaltılarak sosyal mesafe kuralına uyulacağını ve otellerde açık büfenin kaldırılacağını ifade etti. Seyahat yasağının kalkması ile de tatil sezonu bu önlemler ile başlayacak.

Uçuşlar Ne Olacak?

Salgından önce birçok ülkeye olan uçuşlar iptal edilmiş olup özellikle son bir buçuk aydır hiç uçak seferi olmamıştı. Bu konu ile de ilgili olarak dış turizmde canlanmanın ise ağustos ayının sonuna doğru başlaması beklendiğini ifade eden bakan, eylülde ise bu hareketliliğin artması hedeflendiğini ve sadece gelişine izin verilen ülke vatandaşlarının Türkiye’ye girişine izin verileceğini açıkladı. Bu süreçte uçaklarda orta koltuğun boş bırakılması, yemek servisine sınırlama, internet üzerinden bilet satış olanağı gibi uygulamalar zorunlu olacak.