Bir süredir tartışıma konusu haline gelen Çarşı ve Mahalle Bekçileri kimlik sorabilir mi sorusu netlik kazandı. Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan kanun teklifi bugün komiyonda onaylandı. Genel Kurulda onaylanmasının ardından bekçiler şahıslara kimlik sorabilecek. 

Ak Partinin sunduğu teklif Meclis İçişleri Komisyondan geçti. Bekçiler üst arama yapabilecek. Silah ve zorla kullanma gibi yeni yetkiler tanındı. Bekçiler asayiş olayların önlenmesi için önce kendi kimliği göstererek şahıslara kimlik sorabilecek. Bekçiler kimlik sorması için makul bir sebep ile kimlik sorabilecek. Kanun teklifinde sıvazlama tanımı konusunda görüş ayrılığı oluştu. Buna göre Meclis görüşmelerinde bu tanımlama için farklı bir tanım düşünüldüğü ifade ediliyor. 

Çarşı ve Mahalle Bekçileri güneşin batışından güneşin doğuşa kadar görev yapıyorlar. Görev yerlerinde devriye atarak asayiş olayların olmasını önlemek için görevlendiriliyorlar. Yeni kanun ile birlikte suç konusu olayda eni müdahalede bulunabilecek. Kanun TBMM Genel Kurulunda görüşüldükten sonra yürürlülüğe girecek. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

BEKÇİLERİN MAAŞLARI NE KADAR?

İçişleri Bakanlığına bağlı görevlendirilen Çarşı ve Mahalle Bekçileri öğrenim düzeylerine göre ve eş çalışan, çalışmayan, çocuğu olanlara göre maaş farklılıkları gösteriyor. Eğitim düzeyinde en az ilkokul mezunu olan bekar bir bekçi memuru 4302,80 Tl maaş, Lise mezunu ise 4352 l maaş alabilmektedir. Lisans mezunları ise 4404 TL maaş alabilmektedir. Çocuk yardımı ile eşi çalışmayanlar için eş yardımları eklenmektedir.

Editör: TE Bilisim