Yeni Ekonomi Programı ile kamu çalışanlarının sisteminde önemli değişiklikler bekleniyor. Yeni sistem ödül ve performansa dayalı hale gelecek ve verimli çalışanların maaşları daha fazla olacak.

Kamuda verimliliği artırmak, daha etkin ve hızlı çözümler almaya yönelik çalışmalar devam ediyor. Bu nedenle kamu çalışanlarına performans ve ödül sistemi uygulanacak. Bu sayede az çalışanla çok çalışan memurların birbirinden farklı maaşları olacak. Çok çalışan memur daha fazla para kazanacak.

KAMUDA NORM KADRO ÇALIŞMASI YAPILACAK

Mevcut sistemde kamu çalışanlarının maaşları derecelerine göre belirleniyor. Aynı işi yapan ancak derece farkı olan memurların maaşları da birbirinden farklı. Öncelikle yapılacak norm kadro çalışması ile bu aksaklıkların önüne geçilmesi sağlanacak. Yaklaşık 3.2 milyon kamu çalışanının içeren norm kadro çalışması yapılacak. Ardından yetenek ölçümü ve performans temelli değerlendirmelerin adımları atılacak.

YENİDEN İŞE YERLEŞTİRMELER OLACAK

Kamuda yapılacak düzenlemelerle verilen hizmetle ödenen maaş arasındaki ilişkiler netleşecek. Norm kadro çalışması ve değerlendirme çalışmalarıyla şekillenecek sistemde yeniden işe yerleştirmeler yapılacak. Personellerin en etkin şekilde performanslarını ortaya koyması sağlanacak. Ayrıca çalışanların davranış, tutum, bilgi ve yetenekleri de göz önünde bulundurularak değerlendirmeleri yapılacak.

KAMUDA PERFORMANS NASIL ÖLÇÜLECEK?

Kamu çalışanlarının performansını ölçebilmek için belli başlı kriterler göz önünde bulundurulacak. Çalışanın performans başarı puanı, görev, yetkinlik, hedef ve vatandaşın memnuniyet oranı belli başlı kıstaslar arasında olacak.

Kamuda performans sistemi ile çalışanların işe başlamalarından emekli olana kadar geçen süreç insan kaynakları yönetimi baz alınarak takip edilecek. Bu süreç ile birlikte şuanda uygulanan katsayı-gösterge ve derece-kademe gibi farklılık ortaya çıkaran kriterlerin ortaya çıkardığı sorunlar çözülecek.

Performans sisteminin ne zaman uygulanmaya başlayacağı ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmasa bile şu anda altyapı çalışmalarının hazırlandığı biliniyor. Özel sektörde uygulanan performans sistemi ile kamu kaynakları daha etkin kullanılarak sonuç odaklı ve vatandaş memnuniyetine dayalı sisteme geçişler önümüzdeki dönemlerde uygulanmaya başlayacak.

Editör: TE Bilisim