Bedelli askerlik uygulamasının son yapılışının ardından gündeme yansıyan ordunun daha profesyonel duruma geçirilmesi konusunda süreç işliyor. Kalıcı bedelli askerlik uygulaması getirilerek, askeriyelerdeki asker sayısının normal seviyelere çekilmesi, yoğunluğun önlenmesi amaçlanıyor. Bedelli askerlik uygulamasında temel askerlik eğitimi süresinin düşürülerek, geri kalan ayların bedelli olarak yapılabilmesine olanak tanınacak. Bu uygulamada temel askerlik eğitimi süresi ise 1 ay olacak.

KALICI BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETLERİ NE KADAR?

Bedelli askerlik için 1 ay temel askerlik eğitimini tamamlayan vatandaşlar, kalan 5 aylık süreyi bedelli olarak yapabilecekler. 6 aylık olarak düşünülebilecek bir askerlik imkanı bulunurken, bu askerliğin bedelli kısmının dövizle ödenmesine de olanak tanınacak. Bedelli askerlikte net bir açıklama bulunmamakla beraber, bedelli yapılan her ay için asgari ücret tutarında bir ücretin ödenmesinin isteneceği öngörülüyor. Uygulamanın her yıl 145 bin vatandaş tarafından yararlanabileceği, bu uygulama sayesinde de askeriyelerdeki çok sayıda asker artışının önüne geçileceği, yoğunluğun önleneceği ifade ediliyor.

BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?

Bedelli askerlik başvurularının, önceki uygulamada da olduğu gibi askerlik şubeleri aracılığıyla e-Devlet üzerinden yürütüleceği öngörülüyor. Bu askerlik uygulamasında da başvuruların önce askerlik şubelerinden alınacağı, sonra ücretlerin bankalar aracılığıyla yatırılacağı ve ardından da duyuruların e-Devlet üzerinden takip edileceği düşünülüyor. Süreçle alakalı yeni bir gelişe yaşandığı takdirde sizlerle bilgilendirmeleri paylaşacağız.

BEDELLİ ASKERLİK UYGULAMASI SEÇİMLERDEN SONRA ÇIKABİLİR

Kalıcı bedelli askerlik uygulamasının nihai sürecinin seçimlerden sonra meclise taşınması ve oylamaya sunulması beklenmektedir.

İOS> TIKLAYINIZ

ANDROİD> TIKLAYINIZ

Editör: TE Bilisim