Türkiye İş Kurumu 31 Mart 2018 tarihli resmi gazetede yayımlanan 30377 sayılı yönetmelik ile taşeron işçilerden kadroya alınamayan eski hükümlüler için yeni bir düzenleme yapıldı. Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Eski Hükümlü veya Terörle Mücadelede Malul Sayılmayacak Şekilde Yararlananların İşçi Olarak Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte bazı değişikler yapıldı.

Kamu kurumlarında taşeron işçi olarak çalışmakta iken sürekli işçi statüsüne geçiş yapamayan işçilerden eski hükümlü statüsünde bulunan işçiler herhangi bir talepte bulunmaksızın eski hükümlü statüsünde kadroya alınacaklar. Böylece çalışan işçilerin işten çıkmasına gerek kalmadan kadro hakkı elde edecekler.

ESKİ HÜKÜMLÜ OLARAK KADROYA ALINACAK!

Eklenen geçici Madde ile 375 sayılı KHK'nın 23. maddesi şartları taşıyan fakat 657 sayılı Kanun 48. maddede A bendinin 5 numaralı bendindeki şartları taşımayan ve bu sebeple de taşeron kadro düzenlemesine geçemeyen işçilere müjde geldi. Geçici madde ile "Yönetmelik kapsamında eski hükümlü olduğunu belgelendirenler, sürekli işçi kadrosuna/geçici işçi pozisyonuna geçiş yapamadığı ilgili kamu kurum ve kuruluşunca Kurumdan talepte bulunmaksızın 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23 üncü maddesi hükümlerine tabi olmak kaydıyla eski hükümlü çalıştırma yükümlülüğü kapsamında işe alınabilir.” eklendi. Böylece kadro alamayan taşeron işçiler eski hükümlü olarak kadroya alınacak.

19/09/2009 tarih ve 27354 sayılı yönetmeliğin 4. maddesi birinci fıkrası a bendi değiştirildi. “a) Eski hükümlü: Affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, millî savunmaya karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, cinsel saldırı veya çocuğun cinsel istismarı suçlarından mahkûm olmamak şartıyla; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alan ya da ceza süresine bakılmaksızın zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından hüküm giyenlerden cezasını tamamlayanlar, cezası ertelenenler, koşullu salıverilenler, denetimli serbestlikten yararlananlardan eski hükümlü belgesi ile durumlarını belgelendirenleri,” denildi.

Yönetmelik değişikliği için tıklayın

Editör: TE Bilisim