Asgari ücretin belirlenmesine yönelik görüşmeler sendika temsilcileri ve hükümet yetkilileri görüşmeleri devam etmekte olup bu doğrultuda birçok çalışanın gözü kulağı açıklanacak olan 2020 asgari ücret tutarına kilitlendi. Bu noktada özellikle taşerondan kadroya geçen işçilerin de merak ettiği konulardan biri yeni asgari ücret tutarından kendilerinin de yararlanıp yararlanmayacağıdır. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylar haberin devamında yer alıyor.

Taşeronun Maaşına Ne Kadar Zam Var?

375 sayılı karara göre taşeron işçilerine 30.06.2020 tarihine kadar, İşçilerin 01.01.2020 tarihinde alacakları günlük net ücretlerine aynı tarihten itibaren yüzde 4 oranında zam yapılacağı açıklanmıştı. Bu kararda aynı zamanda yüzde 4 zammın alınacağı net ücrete ekleneceğinden dolayı işçiler asgari ücret düzeyinde aratacak olan maaşlarına ek olarak da yüzde 4 zam alacaklar.

Evde Bakım Ücreti de Artacak

İşçiler ayrıca, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödenen evde bakım ücretleri de maaş katsayısına göre belirlenecek olup 1 Ocak’tan sonra hane halkının kişi başına düşen gelirinin net asgari ücret tutarının altında olması durumunda bu yardımdan da yararlanabilecekler.

Madencilere Ne Kadar Ödenecek?

Asgari ücretin artmasından dolayı maaşlarında yüksek artış olacak kesimden biri de yeraltında çalışan, 3213 sayılı Maden Kanunu’nda yapılan düzenleme ile birlikte taban ücretleri iki katına çıkarılan madenciler oldu. Asgari ücret artışı ile maaşlarda artış görülecek olup aynı zamanda asgari geçim indirimi ile bu rakam daha da artış gösterecektir.