Kadınlardaki emeklilik yaşı değişti mi? Kadınlar kaç yaşında emekli olacak? Sosyal medya üzerinden oldukça hızlı yayılan kadın emeklilik yaşı hakkında çeşitli haber paylaşımları yapıldı. Haberlerdeki asıl soru çeşitlilik gösterse de haberin doğruluğunu güncek emeklilik mevzuatına göre açıklaması ve yürüklükte konu ile ilgili olan durumu ilgili uzmanlar tarafından desteklenerek doğru bilgi haber detayında. İşte kadın emeklilik yaşına yönelik doğru haber.

Mevzuata uygun olarak kadınlardaki emeklilik yaşı daha öncesinden belirlenmiş bir konudur. Kadınlardaki söz konusu olan emeklilik yaşı erkek emeklilik mevzuatı ile farklılık göstermektedir. İş hayatında yerini almış her kadın erkeklere oranla daha az süre çalışarak daha kısa zamanda emekli oluyor.

Güncel mevzuata göre sadece iş hayatında yerini almış kadınlar değil hayatını ailesi ile sürdüren ve ev hanımlığı yapan kadınlarında belirli bir yaş kriterinden sonra emeklilik durumu söz konusudur. Ev hanımı olan bir bayanda dışardan emekli ödemesi yapması durumunda emeklilik hizmetinden yaralanabilmektedir. Kadınlardaki emeklilik kriteri mevzuata göre çok çeşitli sebeplere dayanmaktadır. Mevzuatın en önemli kriteri ise doğum borçlanması hususudur.

Kadınlarda Emeklilik ve Kıdemli Emeklilik Süresi

Kadınlar tarafından belirlenen 3600 gün primi olarak güncel mevzuat sigorta tarihinde itibaren 15 yıllık hizmet süresinin dolumu ile 3600 günlük primini tamamlamasının ardından emekli olabilecek. Emeklilik yaşını hesaplamak isteyen kadınlar E-devlet üzerinden 10 dakika içerisinde detaylı bilgi alabilirler. Kadınlardaki kıdemli emekli yaşı sigorta girişinden itibaren 5000 gün pirimi, 20 yıllık hizmet sürecini doldurması ile gerçekleşir.