İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı yeni bir yarışma açıkladı. Yarışma Ulusal düzeyde yapılacak ve yarışma ismi ise Kentsel ve Ekolojik Omurga Olarak Meles Çayı Ulusal Kentsel Tasarım Fikir Projesi Yarışması olarak ifade edildi. 

ÖDÜL;

1. ödülü 150 bin Tl 2. Ödülü 125 Bin Tl ve 3. olan adaya 100 bin Tl yarışma ödülü verilecek. Misyon ödüllerinde ise ilk 5 kişiye 60 Bin Tl ödeme yapılacak.

Bilindiği gibi İzmir’de bulunan Meles Çayı ve çevresinde kentin geleceğine dair gelecek vizyonu oluşturması gerekmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığında çözüm önerilerine dair ulusal düzeyde tüm Türkiye genelindeki yarışması ile gelecek fikirleri değerlendirmek istemektedir. 

Yarışma konusu olan Meles Çayı, Yeşildere vadisi 400 hektar alanı oluşturuyor. Bölgenin güneyinde Adnan Menderes havalimanı, Kuzeyinde ise Alsancak Limanı ile İzmir Körfezine bağlanan 18 Km'lik hat bulunuyor. 

Yarışmacı adaylar belirtilen Yeşildere Vadisi ile Meles Çayı alan bütünlüğü ile kentsel ve kamusal bir alan oluşturma kapsamında mevcut yeşil doğanında desteklenerek bir fikir sunmaları gerekmektedir. Buna göre 4 ana eksen belirilendi. Bunlar kentsel adalet, kentsel bellek, kentsel gelişme ve çevre kent ekolojisi gibi kavramsal 4 ana eksen dikkate alınması gerektiği ifade edilmiştir. 

Yarışmacılar ekiplerinde 1'er kişi, peyzaj mimarı, şehir planlayıcısı, mimar ve danışman olarak jeoloji mühendisi, hidroloji uzmanı ve biyolog bulundurması öneriliyor. 

BAŞVURU ŞARTLARI;

Başvuru şartlarında adayların Mühendis ve Mimar odaları birliğine üye olmaları ve meslekten men cezası almamış olmaları gerekiyor. Jüri üyesi atayan ya da belirleyenlerden olanlar başvuru yapamayacak. Jüri üyelerini ve raportörler bunların 1. derece akrabaları yarışmaya katılamayacak. Özel şartları taşıyan adaylar için son başvuru tarihi 13 Mayıs 2020 tarihinde tamamlanacak. Tüm detaylar için tıklayın