Tüm dünyayı etkileyen korona virüs salgını sebebi ile birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de bazı sektörler kepenk kapatmakla birlikte işten çıkarılmalar da gerçekleşti. Bu zorlu süreçte işsiz kalan binlerce vatandaş için ise müjde, devlette geldi. Yapılan açıklama ile bu süreçte işsiz kalan vatandaşlara belirli durumları ev şartları sağlamaları durumunda 2 bin 354 TL’ye kadar maaş ödemesi yapılacağı belirtildi. Buna göre işsiz kalan vatandaşların sağlaması gereken şartlar, ne kadar maaş alacakları ve diğer detaylara ilişkin açıklamalar haberin devamında yer almaktadır.

İŞKUR İşsizlik Maaşı Şartları

Devlet tarafından verilen işsizlik maaşı İŞKUR aracılığı ile ödenmekte olup bu noktada İŞKUR’un resmi internet sitesinden başvurular yapılmakta ve yine hangi şartların sağlanması gerektiği de belirtilmiştir. İşsizlik ödeneği adı altında vatandaşlara sağlanan bu maaş olanağında yararlanmak isteyenlerin öncelikle işten kendi rızaları dışında çıkarılması gerekmektedir, kusur ya da istekle çıkarılma, istifa etme gibi durumlarda ise şart sağlanmamış sayılmaktadır. Bireylerin iş sözleşmesinin bitmesinin akabinde 120 gün bu sözleşme şartlarına uyması, sözleşmenin iptalinden son 3 yıla kadar en az 600 günlük sigorta priminin ödenmesi gereklidir. Aynı zamanda iş sözleşmesinden sonraki 1 ay içinde ise kişinin İŞKUR’a başvuru yapması gereklidir.

Ne Kadar Maaş Ödemesi Yapılıyor?

İŞKUR tarafından verilen işsizlik maaşı, 2020 yılı itibari ile prime esas kazançların aylık ortalamasına göre hesaplanmaktadır. Buna göre son 4 ay asgari ücretle çalışan bir işçi için ödenecek olan işsizlik maaşı bin 186 TL olmakla birlikte, son 4 ay 3 bin 500 TL ile çalışan biri için ise ödenecek olan işsizlik maaşı bin 289 TL, son 4 ay 6 bin ile çalışan biri için ise ödenecek olan işsizlik maaşı ise 2 bin 336 TL olarak verilmektedir.

İşsizlik ödeneğinden yararlanma hakkı elde eden vatandaşlar aynı zamanda sağlık sigortası kapsamında sayılmakta olup genel sağlık sigortası fonunda da yararlanmaktadır. Bakması gereken kişiler de bu sigorta dahilinde sağlık hizmetlerinden yararlanmaktadır.

Editör: TE Bilisim